petak, 24. mart 2017.  18:15h
Pročitano 2277 puta

Uručeni sertifikati gerontodomaćicama i polaznicima informatičke obuke

Obuku za gerontodomaćice završilo je deset žena, a 20 nezaposlenih osnovnu informatičku obuku po ECDL standardu i njima su danas uručeni sertifikati.

Sertifikate im je uručio Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu Sertifikate im je uručio Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Sertifikate im je uručio Đorđe Lukač, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu koji je naglasio da su obuke realizovane uz pomoć Evropske unije, kroz Projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama“. Po ovom projektu Nacionalna služba za zapošljavanje je dobila grant od 6,5 miliona evra. 

Polaznici su stekli kompetenciju i znanja da bi mogli aktivno da traže posao. Informatičku obuku završila su lica koja se nisu uopšte služila kompjuterom, sada su ovladali osnovnim znanjima. Gerontodomaćice mogu da rade i u našoj zemlji i u inostranstvu, to je ono što se svuda traži, kazao je Lukač.

Na informatičkoj obuci polaznici su se osposobili za korišćenje gotovo svih programa programskog paketa Microsoft Office. Stekli su znanja pisanja i obrade teksta, pravljenja prezentacija, izrade dokumenata, kalkulacija u tabelama, korišćenja interneta i elektronske pošte, kako bi im to povećalo konkurentnost na tržištu rada.

Snežana Ristovska kaže da joj je bilo zanimljivo na obuci, a posebno joj znači to što je naučila da koristi kompjuter.

Mogu sada sama da nastavim da učim dalje, nadam se da će mi ponoći u pronalaženju posla, rekla je ona.

Vesna Vlahović (36) takođe nije imala bilo kakvog iskustva u radu na računarima, a nema ni dana radnog staža.

U vreme kada sam završavala srednju školu to nije bilo toliko aktuelno. U međuvremenu sam se bavila porodicom, decom i naknadno završila Poljoprivredni fakultet. Po struci sam inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda. Jako dugo sam bez posla i nadam se da ću ga sada pronaći zahvaljujući ovim novim znanjima, rekla je ona.

0a djordje lukac direktor SAJT

 

Polaznici obuke za gerontodomaćice su stekli znanja i veštine u komunikaciji sa starim licima, u pružanju pomoći pri raspoređivanju i primeni lekova, kao i održavanju dobrog i stabilnog stanja osobe o kojoj brinu.

Ivanka Radu Halabrin iz Gerontološkog centra kaže da su žene sa kojima je radila i koje je spremala za gerontodomaćice veoma vredne, da su pokazale veliki entuzijazam i interesovanje za posao za čiju obuku su konkurisale.

Veliki je uspeh kada se grupa sačuva i ne dođe do rasipanja. To znači da smo zajedničkim snagama doprineli da program bude dovoljno interesantan i da pruži određena znanja koja mogu da ih uvedu u posao gerontodomaćica. Sa velikim zadovljstvom želim da kažem da su pojedine polaznice već bile na razgovoru u našoj radnoj organizaciji, tako da će možda neke i dobiti posao. Iz prethodnih grupa, koje smo edukovali, već imamo zaposlene gerontodomaćice, rekla je edukatorka Ivanka Radu Halabrin.  

Prema njenim rečima profesija gerontodomaćice ima budućnost jer je broj starih i ostarelih lica u porastu. 

Dragana Denčić je jedna od polaznica ove obuke, kaže da je nezaposlena već duže vreme, a da ima samo šest godina radnog staža.

Obuka je bila odlična. Predavač Ivanka nam je prenela značajno iskustvo i znanje. Nadam se da ću naći posao lako, ili kod nas ili u inostranstvu, rekla je ona.

Većina žena koje su se osposobile za gerontodomaćice rekle su nam da očekuju da će naći posao bilo gde u inostranstvu jer je to i van naše zemlje veoma traženo zanimanje.

 

IMG 20170324 120751

 

Projekat „EU Pomoć teže zapošljivim grupama“ pomaže nezaposlenima da unaprede znanje i veštine za aktivno traženje posla i da na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada. Očekuje se da će projekat doprineti smanjenju nezaposlenosti, posebno u kategoriji teže zapošljivih grupa.

U Pančevu je obuke završilo 116 ljudi, a osim informatičke i obuke za gerontodomaćice nezaposleni su imali priliku da završe obuke za poslastičare, kuvare i pekare.

Projekat finansira Evropska unija sa 6,5 miliona evra, a sufinansira Nacionalna služba za zapošljavanje sa 3,6 miliona evra. Dodatnih 1,2 miliona evra Evropska unija ulaže u implementaciju projekta. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00