subota, 11. mart 2017.  13:13h
Pročitano 1969 puta

Mladi fizičari iz Rumunije doneli pregršt medalja

Pančevci Marko Šušnjar i Ognjen Tošić, članovi su timova koji su doneli veliki broj medalja sa Rumunskog mastera u fizici

Učenici iz Srbije osvojili su četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronazanu medalju na prestižnom takmičenju iz fizike, Romanian Master of Physics, koje se održava u Bukureštu od 6. do 10. marta.

Iz Srbije su učestvovala dva tima: Državni tim Srbije i ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda. Članovi državnog tima Srbije su osvojili četiri zlatne medalje i jednu srebrnu, dok su članovi ekipe Matematičke gimnazije osvojili četiri srebrne medalje i jednu bronzanu.

Zlatne medalje su osvojili Marko Medvedev (apsolutni pobednik takmičenja, prvi u generalnom plasmanu), Marko Šušnjar (drugi u generalnom plasmanu), Vuk Radović i Dušan Đorđević, svi iz Matematičke gimnazije. Srebrnu medalju osvojio je Novak Stanojević iz gimnazije Svetozar Marković, iz Niša. 

Osim toga ekipa Srbije je ubedljivo osvojila prvo mesto u ekipnoj konkurenciji, saopštio je Fizički fakultet.

Među članovima ekipe Matematičke gimnazije srebrne medalje osvojili su Igor Medvedev, Aleksa Milojević, Darko Golubović i Ognjen Tošić, dok je bronzanu medalju osvojila Katarina Cimeša. Tim Srbije su vodili dr Božidar Nikolić (Fizički fakultet, Beograd) i Vladan Pavlović (Prirodno matematički fakultet, Niš), dok su vođe ekipe Matematičke gimnazije bile Aleksandra Dimić i Marija Šindik.

Na takmičenju su učestvovali timovi iz šest zemalja i osim domaćina Rumunije učestvovale su i ekipe Bosne i Hercegovine, Bugarske, Brazila, Moldavije i Srbije.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00