petak, 10. mart 2017.  15:13h
Pročitano 1417 puta

Subvencije iz gradskog budžeta i za boravak dece u privatnim vrtićima

Gradsko veće usvojilo je i uputilo Skupštini grada na usvajanje predlog Odluke po kojoj će grad i u privatnim predškolskim ustanovama subvencionisati boravak tridesetoro dece koja nisu upisana u Predškolsku ustanovu „Dečja radost“ i u vrtićima u naseljenim mestima. 

Gradsko veće odlučilo da subvencioniše i privatne vrtiće Gradsko veće odlučilo da subvencioniše i privatne vrtiće Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Prema toj odluci Grad bi plaćao 80 odsto, a roditelji 20 odsto cene. 

Kako je na sednici Veća obrazloženo, time bi trebalo bar delimično da se smanje liste čekanja u vrtićima. 

Prema ovoj Odluci potrebno je da su roditelji državljani Srbije, da dostave potvrdu da su podneli zahtev u Dečjoj radosti i da dete nisu upisali zbog nedovoljnog kapaciteta, kao i potvrdu iz privatne predškolske ustanove da može da upiše dete. Za ovu namenu u budžetu je obezbeđeno osam miliona dinara.

Tatjana Božić, članica Gradskog veća kaže da je najviša moguća cena 28.265 dinara mesečno po detetu. 

To je iznos kao i u našim vrtićima. Od toga Grad finansira 80% ekonomske cene, a najviše 22.615 dinara, a roditelji najviše 5.650 dinara. Grad bi subvencionisao boravak dece u privatnim vrtićima od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2018. godine. Po predlogu odluke subvencionisao bi se boravak najviše 30-toro dece koja budu na konačnoj listi čekanja, bilo da su konkurisali u gradu ili vrtićima po selima, a prema broju i datumu dostavljanja potrebne dokumentacije, odnosno po redosledu podnošenja zahteva u Uslužnom centru Gradske uprave, objasnila je Božić.

S obzirom da u Pančevu još uvek nema privatnih vrtića koji ispunjavaju zakonske uslove za tu delatnost, Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da je ovo samo pilot projekat, a ne konačno rešenje za liste čekanja. 

U sledećih mesec dana očekuje se da Vlada Srbije donese novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Od toga zavisi da li će ući u izgradnju novog vrtića na Strelištu, za šta realno postoji potreba. Nije isplativo ući u takvu investiciju, ako ne možete da zaposlite ljude. Ako bude prostora ići ćemo u investiciju, a ako ne bude sledeće godine opredelićemo veća sredstva, nakon potrebnog projekta kako bi proširili broj dece i smanjili liste čekanja, rekao je Saša Pavlov.

Na sednici Gradskog veća između ostalog usvojena je i Odluka kojom će se ići u sveobuhvatnije suzbijanje komaraca. 

Zdenka Miljković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu kaže da će se deliti građanima tablete za septičke jame i prvi put nakon više godina ulazi se u proces sistematske deratizacije u gradu i u selima.

Deratizacija će biti sprovedena u dva ciklusa, na proleće i u jesen, uz veće angažovanje Mesne zajednice kako bismo ušli u svaku kuću. Očekujem da će odziv biti dobar, rekla je Zdenka Miljković. 

Za ove namene u naredne tri godine planirano je da se utroši do 100 miliona dinara. Članovi gradskog veća usvojili su i Zaključak, koji omogućava raspisivanje javne nabavke i zaključenje ugovora, za suzbijanje komaraca i ostalih štetočina za naredne tri godine.

Ugovor o suzbijanju komaraca, krpelja i drugih štetnih insekata, kao i ugovor za nadzor istekao je i potrebno je da se zaključi novi višegodišnji ugovor za ove poslove, objasnila je Miljković.

Gradsko veće u Pančevu formiralo je i Stručni tim za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada. U timu su Vesna Arsenović, zamenica predsednika Skupštine grada, dr Gordana Blitva Robertson, veterinarka, Anica Kosara šef službe Zoohigijene, Ivan Kurajov, predsednik Društva prijatelja životinja i Boban Đurđev, glavni komunalni inspektor.

Jedan od zadataka ovog tima biće i da sačini predlog izmene Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada. Ovaj tim biće sastavljen pd predstavnika lokalne samouprave, veterinara, komunalnih inspektora, kao i predstavnika društava koja brinu o pravima životinja. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00