subota, 4. mart 2017.  11:51h
Pročitano 2208 puta

Udruženje ovčara iz Dolova obeležilo svoju slavu

Udruženje ovčara iz Dolova obeležilo je u četvrtak, 2. marta svoju slavu Svetog Teodora Tirona.

Dolovački ovčari okupljaju se nekoliko puta godišnje, a jedan od tih skupova je i proslava slave Dolovački ovčari okupljaju se nekoliko puta godišnje, a jedan od tih skupova je i proslava slave N.R.

Svečanost je upriličena u sali dolovačkog Doma kulture uz rezanje slavskog kolača, ali je to bila i dobra prilika da se razmene iskustva pred predstojeću sezonu.

Dolovački ovčari okupljaju se nekoliko puta godišnje, a jedan od tih skupova je i proslava slave. U goste im dolaze uzgajivači i ljubitelji ovaca iz okolnih mesta ali i udaljenijih južnobanatskih mesta poput Uzdina, Sakula, Idvora I Ilandže, koji su zajedno sa Dolovom i svojevrsni ovčarski centri.

Ovogodišnje slavlje i rezenje kolača uveličalo je pet sveštenika, koji su upriličili molitvu pre svega za ovčare ali i za ostale prisutne kao i za napredak i boljitak čitavog naseljenog mesta. Veruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštinik stoke i stočara i zbog toga ga dolovački ovčari praznuju kao svoju slavu.

 

OVČARI SLAVA.4

 

Ovčarstvom se u Dolovu bave od davnina. Stariji meštani pamte bolje dane za ovaj hobi, kada je u Dolovu uzgajano i po nekoliko hiljada ovaca. Danas je taj broj pao na manje od 1.000, ali se grupa entuzijasta okupljenih u udruženje trudi da očuva tradiciju. Pored uzgajanja iz ljubavi i hobija ovčarstvo može da donese i velike koristi u vidu mleka i mlečnih proizvoda, mesa, vune i drugih pogodnosti.

Svečanosti su prisustvovali i stručnjaci iz instituta „Tamiš” koji se svojim savetima trude da pomognu razvoj ove grane stočarstva. Predsednik udruženja ovčara „Banat” iz Pančeva Aleksandar Varga istakao je da su ovčari spremni za isterivanje svojih grla na pašu, a da i više temperature pogoduju tome.

Sledeća prilika za druženje ovčara biće opet u Dolovu i to već u subotu, 18. marta na tradicionalnoj izložbi ovnova. 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00