sreda, 1. mart 2017.  19:01h
Pročitano 1507 puta

Obeležen Svetski dan civilne zaštite

U Pančevu je obeležen Svetski dan civilne zaštite svečanom sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije, koja je danas održana u proširenom sastavu. 

U Pančevu je obeležen Svetski dan civilne zaštite svečanom sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije, koja je danas održana u proširenom sastavu U Pančevu je obeležen Svetski dan civilne zaštite svečanom sednicom Okružnog štaba za vanredne situacije, koja je danas održana u proširenom sastavu Pančevo.MOJKraj.rs

Danijela Lončar, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije istakla je veliki značaj pripremljenosti građana da na pravi način reaguju u elementarnim nepogodama ili drugim vanrednim situacijama. 

Civilna zaštita je dobro organizovan sistem, jasno definisan, gde se tačno zna gde, ko, kada i šta radi. Potrebna nam je maksimalna obuka i edukacija ljudi, a onda i opremanje. Naša jedinica civilne zaštite pri vatrogasno-spasilačkoj jedinici je dobila uniforme što je prva stepenica ka profesionalizaciji tog civilnog sektora iozbiljnom shvatanju civilne zaštite. Prvi mart, Svetski dan civilne zaštite prilika je da se skrene pažnja i javnosti ukaže na ulogu civilne zaštite u pripremi, a naročito u odbrani od svega što može da nastane kao posledica vanrednih situacija, kao što su veliki požari ili poplave, izjavila je Danijela Lončar.

 

0 danijela loncar civilna zastita

 

Prošle godine u Pančevu su obučene dve specijalizovane jedinice Civilne zaštite - vod za zaštitu od požara i vod za pružanje prve pomoći, a ove godine plan je da se obuče i ljudi za jedinicu za raščišćavanje iz ruševina.

Dragoslav Romčev, rukovodilac grupe poslova Civilne zaštite kaže da vod za zaštitu od požara ima 27 ljudi, a vod za pružanje prve pomoći 19.

Mi vršimo obuku specijalnih jedinica po planu i programu Sektora za vanredne situacije, sve u zavisnosti od mogućnosti i potreba, kazao je Dragoslav Romčev.

Jedinice Civilne zaštite podeljene su na specijalizovane i jedinice opšte namene. Za obuku specijalizovanih jedinica zadužen je Sektor za vanredne situacije pri Ministarstvu za unutrašnje poslove. 

 

momir georgijevski i dragoslav romcev

 

Momir Georgijevski, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Pančevu, kaže da će oni i ove godine obučavati pripadnike civilne zaštite specijalizovanih jedinica. 

Pretpostavljam da su sredstva opredeljena da se i one opreme. Jedinice koje su već edukovane, i dalje će raditi na usavršavanju i vežbama kako bismo mogli u nekoj vanrednoj situaciji da ih angažujemo i budemo sigurni da će moći uspešno da obavljaju svoje zadatke, rekao je Georgijevski.

Civilnu zaštitu čine vatrogasci, policija, gorska služba spašavanja, hitna služba, Crveni krst, ali i ostale službe kojima je civilna zaštita redovna delatnost.

 

IMG 20170301 133044

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00