utorak, 28. februar 2017.  15:25h
Pročitano 3365 puta

Veliko interesovanje đaka i nastavnika za Festival nauke (FOTO)

Pančevačka dvorana “Apolo” danas je bila mala da primi sve učenike i nastavnike zainteresovane da prisustvuju Festivalu nauke, koji je trajao od 12 do 16 časova.

Sa svojim postavkama došla je pančevačka OŠ Sveti Sava, a oglede izvode učenici ove škole Sa svojim postavkama došla je pančevačka OŠ Sveti Sava, a oglede izvode učenici ove škole Pančevo.MOJKraj.rs

Đaci su strpljivo čekali u redu ispred dvorane “Apolo” da uđu na Festival, na kojem su oglede izvodili student Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Na Festivalu je 20 postavki, od kojih je tu i postavka Regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin, optička klupa, koja je obezbeđena zahvaljujući projektu “Nauka laka kao muzika”, sufinansiranog na konkursu NIS-a “Zajednici zajedno”.

 

0 djaci centra za talente opticka klupa

 

Festival nauke je u ime Grada Pančeva svečano otvorila mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Festival “Nauka laka kao muzika” pre svega ima cilj da na jedan jasan i dostupan način pokaže i prikaže nauku svima nezavisno od godina i obrazovanja. Grad Pančevo je uvek podržavao ovakve manifestacije, a to će činiti i ubuduće, i to je u stvari naš doprinos promociji nauke i tehnologije i njihovog značaja u savremenom društvu, rekla je Božić.

 

0 festival nauke panevo

 

Nenad Grozdanić iz Društva fizičara Pančeva kaže da su ogledima obuhvaćene oblasti koje se uče iz fizike od 6 do 8 razreda osnovne škole. 

To su uglavnom oblasti iz pritiska, mehanike, elektrotehnike i iz optike. Tu su i eksperimenti prilagođeni deci mlađeg uzrasta, od prvog do četvrtog razreda gde oni ne razumeju šta se radi, ali se uvek iznenade kada se ogled izvede. Na primer, iznenade se kad jaje uđe u flašu, u koju prvobitno nije moglo da uđe pa im studenti objasne da je to zbog toplote, jer se tela na toploti šire, pa im u te dve rečenice kažu suštinu priče. Ogledi su uglavnom prilagođeni deci od šestog do osmog razreda osnovne škole, kazao je Grozdanić.

 

IMG 20170228 125144

 

Da je festival izazvao veliku pažnju đaka i nastavnika, potvrđuje i informacija da su bila prisutna deca i iz škola van Pančeva: iz Kovačice, Crepaje i Idvora.

Od pančevačkih škola tu su bili đaci i nastavnici iz OŠ Mika Antić, Sveti Sava, Vasa Živković, Branko Radičević, ali i ostalih osnovnih škola s teritorije Pančeva.

 

IMG 20170228 123342

 

Sa svojim postavkama došla je pančevačka OŠ Sveti Sava, a oglede izvode učenici ove škole. Jovanka Živojnov predaje hemiju u OŠ Sveti Sava zajedno sa nastavnicom Marijanom Krstić i na festival su dovele đake koji rade eksperimente iz fizike i hemije.

Organizatori su nas pozvali da budemo gosti jer mi već tradicionalno, desetak godina, u našoj školi uspešno organizujemo ovakav festival. Ovde je samo jedan mali deo učenika koji su došli da pokažu neke eksperimente. U našoj školi u holu radimo eksperimente, bude i deset puta više učenika, nego što smo sad mogli da povedemo. Naš festival se održava u januaru u okviru Svetosavski dana, jer cele nedelje obeležavamo dan škole Sveti Sava, kao i školsku slavu, tako da nekoliko dana pre Svetog Save upriličimo festival nauke, kaže Jovanka Živojnov.

skola sveti sava ogledi

 

Ona još dodaje da su deca oduševljena učenjem fizike i hemije na ovakav način. 

Mi nismo mogli da svedemo broj na deset učenika koji će danas da dođu ovde da rade zato što su se svi prijavljivali. Imamo problem i kod nas, kad sto učenika učestvuje, ne možemo selekciju da napravimo koliko su oni zainteresovani. Čak i sami dođu s predlogom eksperimenta koji su videli negde na “jutjubu” i žele da ga isprobaju u školi, kaže naša sagovornica.

 

IMG 20170228 124945

 

Projekat “Nauka laka kao muzika”, koji sprovodi Društvo fizičara Pančeva sa Regionalnim centrom za talente “Mihajlo Pupin” se završava ovim Festivalom nauke i muzičkim programom u okviru njega.

Organizatori se nadaju da je deci bilo zabavno, da su se lepo provela i što je još važnije da su sve probala i videla, kako bi bolje razumeli fiziku.

 

IMG 20170228 124718

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00