ponedeljak, 27. februar 2017.  22:08h
Pročitano 4024 puta

Tradicija u Dolovu: vatre za bele poklade – pripreme za veliki post

Dolovci su i ove godine ispoštovali i upriličili stari običaj paljenja vatri na dan belih poklada.

Tradicija u Dolovu: vatre za bele poklade – pripreme za veliki post N.R.

Tako se sinoć Dolovo šarenelo od narandžastog sjaja upaljenih buktinja, ali i od mališana i onih malo starijih koji su uživali okupljeni oko plamena.

Običaj datira od davnina, a vezan je za početak velikog Uskršnjeg posta. Vatre se pale na dan koji je u crkvenom kalendaru obeležen kao Bele Poklade i uvek pada u nedelju pred početak Uskršnjeg posta. U predstojećem postu i leži simbolika starog običaje. Naime vatre koje se upale na simboličan način treba da sagore sve ono što je loše u ljudima, i da onda tako pročišćeni uđu u dane posta. Ranije je običaj bio masovniji, vatre su se palile gotovo ispred svake kuće. Danas je možda manje zastupljen, ali još uvek živi. 

 

POKLADE deca

 

Pored paljenja vatri za poklade se spremaju i konzumiraju krofne, barena jaja i šunka, kao jaka i kalorična hrana, koja će u narednim danima zbog posta biti zabranjena. Takođe je čest prizor da okupljene oko vatre razgaljuju i muzičari, najčešće harmonikaši. Lepo vreme u ovom periodu godine uticalo je da masovnost običaja bude veća. 

U svakoj ulici gorelo je po nekoliko vatri, najčešće na raskrsnicama, a oko njih su se igrala deca, a oni malo stariji su uz čašicu razgovora i domaćeg vina i rakije uživali do sitnih sati. Sve to budno je pratila patrola dolovačkog dobrovoljnog vatrogasnog društva koja je kamionom spremnim za intervenciju patrolirala selom.

 

0 POKLADE U CRKVENOJ PORTI

 

Od prošle godine novina kod ovog starog običaja je da se vatra pali i u porti Velike crkve. Ove godine skup u crkvi bio je masovniji. Nakon večernje molitve u samom Hramu, okupljeni su izašli u portu gde su prisustvovali činu paljenja vatre, a mogli su i da se okrepe posluženjem koje je pripremio crkveni odbor na čelu sa sveštenikom Bojanom Gavrilovićem.

Stari običaji svakako imaju svoj smisao i simboliku, a na osnovu njih održava se, čuva ali se i dosta toga saznaje o nečijoj kulturi i tradiciji.

 

POKLADE U CRKVENOJ PORTI 2a

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00