ponedeljak, 27. februar 2017.  18:21h
Pročitano 1645 puta

Javna uprava među prioritetima politike proširenja EU

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda, organizovano je svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta EU „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“, a među njima je i Grad Pančevo.

Danas je potpisan Memorandum o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta EU „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ Danas je potpisan Memorandum o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta EU „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ www.europa.rs

Memorandum je u ime Pančeva potpisao gradonačelnik Saša Pavlov.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da je javna uprava jedan od stubova Unije i zato predstavlja prioritet u politici proširenja, jer zaposleni u tim službama moraju biti svesni svoje odgovornosti prema građanima.

Javna uprava, zajedno sa vladavinom prava i napretkom ekonomskih reformi su tri stuba koja su međusobno povezana, ukazao je on.

Davenport je naglasio da je uspostavljanje pravnog okvira za efikasnu javnu upravo samo početak, jer je za dobru upravu “potreban i sistem zapošljavanja koji se zasniva na znanju i stručnosti, a ne na partijskoj pripadnosti”.

Projekat vredan dva miliona evra finansirao je, pored EU i Savet Evrope, čiji je šef misije u Beogradu Tim Kartvejt odao priznanje za entuzijazam i angažovanje koje su opštine pokazale u tom zajedničkom projektu, za koji su se prijavile 93 lokalne samouprave.

U reformi javne uprave, konstatovao je on, lokalne uprave i zaposleni u njima igraju ključnu ulogu, jer donose odluke i pružaju usluge koje su građanima važne u svakodnevnom životu, pa je zato potrebno da te službe budu profesionalne a zaposleni odgovorni.

Prema njegovim rečima, cilj projekta je da lokalne samouprave bolje sagledaju sposobnosti zaposlenih, da se najbolji stave na najbolja mesta i nagrade oni koji postižu dobre rezultate, a identifikuju i oni koji ne postižu.

Vlada Srbije treba do kraja marta da donese novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi u ovoj godini, a novost je da u više neće biti linearnog smanjivanja, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Time su kažnjavane najbolje lokalne samouprave, kojima će, biti dozvoljeno zapošljavanje novih ljudi, ako imaju broj zaposlenih ispod optimuma i minimuma, rekla je Brnabić na potpisivanju memoranduma o razumevanju u upravljanju ljudskim resursima sa 20 opština i gradova.

Ona je poručila da će se morati ići na smanjenje administracije u nekim opštinama i gradovima, koji to nisu uradile, čak ni “uz molbe i pomoć” Ministarstva.

Ona je najavila formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, koja će biti nezavisna institucija pod nadzorom Ministarstva, a obrazovaće i usavršavati zaposlene u lokalnim samoupravama.

Generalni sekretar Stalne konferencije opština i gradova Đorđe Staničić rekao je da će se ta asocijacija potruditi da i ostale opštine i gradovi u Srbiji dobiju dovoljno informacija i saveta o projektu, koji će se nastaviti, kako bi mogli konkurisati i dobiti sredstva.

Autor:  Europa.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00