nedelja, 26. februar 2017.  11:40h
Pročitano 4228 puta

Nastavnici traže poništavanje Opštinskog takmičenja iz stranih jezika

Opštinsko takmičenje iz stranih jezika koje je održano juče u Pančevu, i ostatku Republike Srbije, prema kalendaru takmičenja koje je sastavilo Ministarstvo prosvete, donelo je puno nezadovoljstva zbog, kako nastavnici kažu, velikih propusta i loših testova, i traže njegovo poništavanje.

Juče održano opštinsko takmičenje iz znanja stranih jezika izazvalo je veliko nezadovoljstvo među učenicima i nastavnicima Juče održano opštinsko takmičenje iz znanja stranih jezika izazvalo je veliko nezadovoljstvo među učenicima i nastavnicima Pančevo.MOJKraj.rs

Po prvi put nijedno dete, ne u Pančevu, već na teritoriji celog južnobanatskog Okruga nije se plasiralo na viši “okružni” nivo takmičenja, za razliku kada je ranijih godina po 6 ili 7 išlo čak na republičko takmičenje iz poznavanja stranog jezika.

Takmičenje iz poznavanja stranih jezika za osnovne škole organizuje se samo za učenike osmih razreda, a sprovodi ih Društvo za strane jezike i književnosti Srbije.

Nastavnici pančevačkih škola koji su se obratili našoj redakciji kažu da su testovi bili puni grešaka, neprilagođenih sadržaja, promašenih vežbanja i da je neverovatno da baš nijedno dete nije ispunilo uslov da se plasira na viši nivo takmičenja.

Autori testova jure šta deca ne znaju, ne vrednuju šta deca znaju. Opet će drvlje i kamenje po nastavnicima, poneko i po deci, a niko po onima što prave testove a koji nikada u životu kročili u učionicu nisu. Gledam suze i razočaranja dece koja su se za ovo spremala osam godina (takmičenje u stranim jezicima postoji samo u osmom razredu). Decu ste u pojam ubili, kolegama još jednom dokazali da o prosveti niko ne brine, da se prosvetnim radnicima brišu cipele. Najgore od svega je povrediti dete... danas stotine i stotine dece sumnja u sebe jer država tako hoće, napisao je na svom fejsbuk profilu Slobodan Stambolić, nastavnik engleskog u OŠ Vasa Živković.

I Mirjana Balaban, nastavnica engleskog jezika u OŠ Branko Radičević u Pančevu ne krije razočarenje činjenicom da baš niko od učenika iz opštine Pančevo nije prošao dalje. 

Uputili smo prigovor i zvali nadležne i tom prilikom saznali da naša opština nije jedina. U pitanju je test koji po težini apsolutno ne odgovara nivou znanja koje učenici treba da imaju u osmom razredu. Deca su otišla jako razočarana, a mi sa gorkim ukusom u ustima. Ostaje na Društvu da odluči šta će uraditi, kaže Mirjana Balaban, nastavnica engleskog u OŠ Branko Radičević.

Jedan od brojnih komentara nezadovoljnih nastavnika:

Ako vam je teško da prelistate udžbenike za VIII razred i pogledate šta se radi na tom uzrastu, onda nam barem pošaljite koje oblasti da radimo sa decom kao pripremu za takmičenje. Ovi testovi su sramotni i nikako nisu prilagođeni učenicima VIII razreda. Ubijate volju i deci i nastavnicima i ne znam šta time postižete?

Komentar Društva za strane jezike i književnosti Srbije nismo uspeli da dobijemo, ali smo na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici pročitali veliki broj komentara izazvanih upravo nezadovoljstvom nastavnika stranih jezika, na osnovu kojih možemo zaključiti da situacija nije bolja ni u jednom od Okruga u Srbiji.

U jednom od komentara navodi se da je srž problema loš test koji uopšte nije predstavljao merilo znanja učenika. 

Ne znam šta se želelo postići ovako osmišljenim testom. Osim velikog nezadovoljstva i ogorčenosti mojih kolega i učenika u celoj Srbiji, ne vidim nijedan drugi rezultat. I prošle godine smo ukazivali na isti problem, a ove godine dočekali još gori test, kaže jedan od nastavnika.

Osnovna škola “Vasa Živković” u Pančevu juče je bila domaćin Opštinskog takmičenja u znanju stranog jezika, ali kako su saopštili, još uvek nisu u mogućnosti da prikažu rezultate, jer je u velikom broju opština na teritoriji Srbije, zbog mnogobrojnih propusta, ishod takmičenja na ovom rangu doveden u pitanje.

Hvala svim učenicima pančevačkih osnovnih škola, kao i njihovim nastavnicima, za uložen trud!, navodi se na stranici ove škole.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Komentari  

-1 #1 Lektor 27-02-2017 09:49
U celoj Srbiji je ista situacija, tema je promasena, propozicije su imbecilne. Ilustracija je pitanje na kom je moj sin dobio 0 poena: It is ___ company policy to wear jeans. Dete je stavilo "a", a u kljucu pise "against". Oba odgovora su ispravna i u duhu engleskog jezika, ali izgleda da dzins nije po volji sastavljaca testova! Bruka i sramota, jos jedna u nizu! Zar nije bilo logicno da u slucaju teskog testa maksimalan broj poena koji je najbolje ocenjeni test imao bude osnov i da se prema tome odredi procenat uspesnosti? Zar je toliko tesko? Evo i formule nesrecnim organizatorima : broj poena/najveci ostvareni broj poena x 40 = ponderisani broj poena za rangiranje. Ovo se zove ponderisanje i primenjuje se kod vecine takmicenja (ozbiljno organizovanih). BRUUUUKA!
Odgovori
0 #2 Nastavnik 27-02-2017 21:34
U Subotici od 61 takmičara niko nije prošao. Već godinama nesposobni sastavljaju test /7 pravopisnih grešaka je bilo/. Nisu upoznati sa planom i programom za osnovnu školu, kao da žele dokazati da su deca glupa, a nastavnici neradnici. E, bumerang se vratio. Nadam se da se neće završiti na tome da se takmičenje ponovi i da niko ne odgovara zbog ovog. Nisu ovde razočarani nastavnici i učenici, već i njihovi roditelji. Pa vi vidite koliko je to ljudi u Srbiji. Šta nam rade?!!!!
Odgovori
0 #3 Profesorka 27-02-2017 22:20
[quote name="Lektor"]U celoj Srbiji je ista situacija, tema je promasena, propozicije su imbecilne. Ilustracija je pitanje na kom je moj sin dobio 0 poena: It is ___ company policy to wear jeans. Dete je stavilo "a", a u kljucu pise "against". Oba odgovora su ispravna i u duhu engleskog jezika, ali izgleda da dzins nije po volji sastavljaca testova! Bruka i sramota, jos jedna u nizu! Zar nije bilo logicno da u slucaju teskog testa maksimalan broj poena koji je najbolje ocenjeni test imao bude osnov i da se prema tome odredi procenat uspesnosti? Zar je toliko tesko? Evo i formule nesrecnim organizatorima : broj poena/najveci ostvareni broj poena x 40 = ponderisani broj poena za rangiranje. Ovo se zove ponderisanje
Da je bruka jeste, ali za ovo konkretno pitanje moram da razjasnim da je "a" član, a u postavci zadatka se tražio PREDLOG, tako da se odgovor " It's a company policy..." nikako ne može prihvatiti!!
Odgovori
0 #4 Profesorka 27-02-2017 22:20
Lektor?!
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00