četvrtak, 16. februar 2017.  18:05h
Pročitano 3785 puta

Počela 30. kačarevačka Slaninijada

Danas je u prestonici slanine - Kačarevu - svečano otvorena 30. Slaninijada, manifestacija posvećena upravo ovom, mnogima omiljenom, masno-mesnom proizvodu.

Slaninijada u Kačarevu trajaće do nedelje, 19. februara Slaninijada u Kačarevu trajaće do nedelje, 19. februara N.R.

Kačarevačku najprepoznatljiviju manifestaciju otvorio je Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva osvrnuvši se na njen značaj kako za privredno-poljoprivredni razvoj Grada Pančeva,  tako i za razvoj tradicionalne domaće kuhinje i gastro turizam, i na kraju i za seoski turizam.

Pre njega u ime domaćina obratio se Nenad Šaletić, koji je sa ponosom istakao da je Slaninijada doživela svoje 30. izdanje, a trudiće se, kako on, tako i svi ljubitelji i poštovaoci ovog februarskog druženja, da ono traje još dugo. 

 

SLANINIJADA.2

 

Na Slaninijadi su svoje proizvode izložili, kako domaći proizvođači tako i oni iz inostranstva, pa Manifestacija i ove godine ima međunarodni karakter. Ove godine svoje proizvode zvanično je izložilo više od 300 izlagača, što je impresivna cifra.

Očekuje se da kroz Kačarevo ovih dana prodefiluje blizu 100.000 ljudi. Pored izložbenog prostora u kačarevačkoj Hali sportova, i centar mesta i pojedine ulice u znaku su prerađevina od mesa.

 

SLANINIJADA.4

 

Već prvog dana proglašeni su i pobednici u izboru za najbolju slaninu. U konkurenciji industrijske najbolja je slanina mesare „Burjan”, dok je najbolju zanatsku slaninu izložio Dušan Stanojević iz Mačkata. Najbolju domaću slaninu ima Kačarevac Zoran Petrovski.

Dodeljene su i nagrade za najdužu slaninu Miletu Filipovskom iz Kačareva, a Kačarevac Ilija Grgovski doneo je najdeblju slaninu. Nagradu za slaninu od mangulice osvojio je Mile Kondić. 

 

SLANINIJADA

 

Osim izložbeno-prodajnog karaktera manifestacija ima i zabavni pa se u propratnom programu očekuju trke prasića, kuvanje svinjskog paprikaša, svadbarskog kupusa, takmičenje u brzom jedenju slanine i razne druge zanimljive slaninske discipline.

Danas je u kačarevačkoj Hali sportova odmah posle zvaničnog otvaranja same Slaninijade otvorena i „Najmasnija izložba karikatura” našeg ilustratora i karikaturiste Nikole Dragaša. Njegova šaljiva viđenja ovog događaja, ali i viđenja mališana koji pohađaju Zimsku školu karikature u pančevačkom Domu omladine, mogu se videti do nedelje, 19. februara, kada se završava i cela manifestacija.

 

OTVARANJE IZLOŽBE KARIKATURA NA SLANINIJADI

 

Masni dani u najmasnijem selu, kako Kačarevci u šali zovu svoje mesto, traju do nedelje, 19. februara, a svi ljubitelji pre svega slanine, ali i šunke, kobasica i raznih drugih đakonija dobro došli su u Kačarevo.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00