petak, 10. februar 2017.  20:52h
Pročitano 1398 puta

Srednje škole predstavile kako su opremile kabinete za praksu

Sastanak na kom su srednje škole predstavile projekte opremanja kabineta realizovane u 2016. godini po konkursu za dodelu sredstava u okviru „Programa za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave“ održan je danas u Gradskoj upravi Pančevo.

Medicinska škola novac je utrošila na opremanje kabineta za anatomiju, fiziologiju i patologiju Medicinska škola novac je utrošila na opremanje kabineta za anatomiju, fiziologiju i patologiju Pančevo.MOJKraj.rs

Osim direktora i profesora srednjih škola, prisutnima su se obratili i članovi Gradskog veća mr Tatjana Božić, zadužena za obrazovanje i Milenko Čučković, zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Milenko Čučković je podsetio da su sredstva za projekte obezbeđena iz budžeta Grada Pančeva, a u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Pančeva za 2016. godinu. Na Konkurs se prijavilo osam srednjih škola sa devet predloga projekata, a odobrena su sredstva za šest predloga u iznosu od 2 miliona dinara. Kako iz tehničkih razloga dva projekta nisu realizovana, iako su za njih odobrena sredstva, utrošeno je 1.300.000 dinara.

 

cuckovic skole

 

Planom u ovoj godini za ovu meru predviđen je iznos od 1.400.000 dinara i ovom prilikom obaveštavam škole da će konkurs biti objavljen vrlo brzo. Mi smo jedini grad u Srbiji koji izdvaja takva sredstva, što je za svaku pohvalu, a s druge strane, u svetlu aktuelne teme dualnog obrazovanja, na ovaj način idemo u tom smeru, da naša deca iz srednjih škola izađu u potpunosti osposobljena i spremna za tržište rada. Povezujemo obrazovanje i privredu, odnosno rad i zapošljavanje, zbog čega izdvajamo znatna sredstva i nastojaćemo da ta sredstva budu i veća, poručio je Čučković.

On je istakao da će ovogodišnji konkurs biti raspisan najverovatnije u martu, kako bi neophodna oprema bila nabavljena do kraja školske godine.

 

tatjana bozic

 

Mr Tatjana Božić kaže da je Pančevo jedina lokalna samouprava koja godinama na ovaj način pomaže srednjim školama, a takođe ovim projektima polako je napravilo uvod u dualno obrazovanje, koje nas očekuje u novoj metodologiji upisne politike u srednje škole od 2017/18. godine. 

Naš grad je danas pripremio da Školskoj upravi Zrenjanin pošalje predlog plana, gde Mašinska škola ulazi u dualno obrazovanje, kao i izjave privrednika koji će sarađivati sa našom školom, rekla je članica Veća mr Tatjana Božić.

Rukovodstvo i nastavno osoblje srednjih škola ističu da opremanjem kabineta i poboljšanjem uslova za izvođenje praktične nastave učenici već u srednjoj školi stiču neophodno iskustvo i nakon završetka škole pripremljeni su za rad u struci.

Svetlana Kalapiš, direktorka Medicinske škole u Pančevu kaže da su dobijenim novcem uspeli da obnove kabinete za anatomiju, fiziologiju i patologiju. 

Dokupili smo učila, kao što su torzo čoveka, mozak, anatomske karte, dva mikroskopa izuzetne preciznosti i mikroprepreparate, putem kojih učenici saznaju kako nastaje nekroza tkiva, ali i kako izgleda zdravo tkivo. Putem ovog projekta nam je Grad omogućio da opremimo kabinet i vizualizujemo nastavu što je za današnju decu veoma bitno. Njima najviše u sećanju ostaju slike i na osnovu tih slika vrše reprodukciju. Takođe smo kupili nameštaj za kabinet, rekla ona.

soso mara mandic

 

Tehnička škola "23. maj" je za dobijeni novac kupila 10 računara i monitora i multifunkcionalni uređaj, kako bi omogućili praksu za geodete i arhitekte i njihovu međusobnu saradnju, kako bi uslovi bili što sličniji onome što će ih čekati nakon završetka školovanja.

Napravili smo arhitektonsko-geodetski biro što će omogućiti da naši učenici kada završe školu budu u potpunosti spremni za rad, da mogu odmah da se zaposle. Ujedno će se na ovaj način napraviti saradnja između dve struke koje će kasnije sarađivati. Ovo će puno značiti đacima jer će steći neophodno iskustvo koje će im dobro doći prilikom zapošljavanja. U ovom kabinetu će učenici moći da upoznaju proces realizacije određenih projekata od početka do kraja, objasnila je Ana Milosavljević, profesorka u Tehničkoj školi “23. maj”.

Prihvaćeni predlozi projekata za finansiranje po konkursu iz 2016. godine su:
1. Opremanje kabineta za šivače tekstila: interaktivnom tablom (sa plafonskim nosačem) projektorom i lap top računarom, Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” u iznosu od 187.719,60 dinara
2. Opremanje kabineta za računarsku grafiku i modeliranje sa 16 računara i odgovarajućim grafičkim karticama, Mašinske škole “Pančevo” u iznosu od 183.703,60 dinara,
3. Preuređenje učionice u kabinet za nastavu arhitekture i geodezije (simulacija arhitektonsko-geodetskog biroa), nabavkom 8 računara sa monitorima, projektorom i štampačem sa skenerom (A3 formata), Tehničke škole “23. maj” u iznosu od 427.132,80 dinara,
4. Opremanje kabineta za anatomiju, fiziologiju i patologiju: binokularnim mikroskopom (x2) modelima ljudskih organa, mikropreparatima ljudskog tela, anatomskim kartama, nabavka školskog nameštaja i adaptacija prostora, Medicinske škole “Stevica Jovanović“ u iznosu od 500.000,00 dinara.

 

IMG 20170210 110334

 

Dva projekta koja iz tehničkih razloga nisu realizovana su:
1. Opremanje plastenika kompletnim mehanizmom sa pumpom za navodnjavanje (Vetro pumpa Banat), vetrenjačom i cisternom, kao i bušenje bunara za vodu Poljoprivredne škole “Josif Pančić”,
2. Nabavka uređaja Labdisk (fizika) i Labdisk (okolina) za merenje parametara u prirodnim naukama Gimanazije “Uroš Predić”.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00