subota, 4. februar 2017.  15:40h
Pročitano 3071 puta

Nabavljen deo laboratorijske opreme za Centar za talente

U Regionalnom centru za talente “Mihajlo Pupin” u Pančevu danas je predstavljen projekat u okviru kojeg je nabavljen i deo laboratorijske opreme čiji način upotrebe su prikazali talentovani mladi fizičari.

Rad na uređaju polaznicima Centra za talente danas su demonstrirali mladi pančevački talenti Isidora Majkić, Aleksandar Cucić i Natalija Čakovan Rad na uređaju polaznicima Centra za talente danas su demonstrirali mladi pančevački talenti Isidora Majkić, Aleksandar Cucić i Natalija Čakovan Pančevo.MOJKraj.rs

Društvo fizičara Pančevo i Regionalni centar za talente uz podršku Naftne industrije Srbije kroz program “Zajednici zajedno” realizuju projekat “Nauka – laka kao muzika” u okviru kojeg će biti organizovan Festival nauke i zahvaljujući kojem je nabavljena laboratorijska oprema za izvođenje eskperimenata iz fizike.

Nenad Grozdanić ispred Društva fizičara Pančeva kaže da su oni, nastavnici fizike, uočili da mnogu mašu rukama i pišu na tabli dok predaju fiziku, tako da deca ne mogu da imaju predstavu o fizici kakva je zaista.

 

0 drustv fizicara i demonstracija

 

Dakle, Festival nauke je glavni deo projekta. Ovo što se danas dešava u Pančevu je prvi deo projekta. Pitali smo Centar za talente šta im najviše nedostaje. Videli ste, deca su do sada sve crtala i pisala na tabli, a sada sa ovom optičkom klupom mogu da izvode i eksperimente. Optička kluba je koštala 120 hiljada dinara, ostaće trajno u Centru za talente i moći će da je vide i koriste i druga deca, ne samo talenti, već svi oni koji budu želeli da urade neki od eksperimenata, kaže Grozdanić.

Optika se radi u prvom polugodištu osmog razreda, zraci se crtaju, ali deca ne mogu da razumeju šta je imaginarni lik. Ovaj uređaj će to olakšati, jer će sada moći to i da vide.

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Centra za talente kaže da je dobijena optička kluba jedna veoma vredna stvar koju pokušavaju za svoje učenike da obezbede poslednjih deset godina.

 

cucić i deca na casu

 

Deca konačno mogu i eksperimentalno da rade ono što rade kroz zadatke. Fizika je pre svega eksperimentalna nauka. Mi smo prinuđeni zbog siromaštva naših laboratorija da matematizujemo fiziku, da radimo zadatke, ali fizika je pre svega eksperimentalna nauka koja bi trebalo da se izučava i radi na ovakav način kako smo danas prikazali na ovom času, kazao je Cucić.

On nam je objasnio da optička klupa omogućava da se rade eksperimenti iz dva segmenta fizike: iz geometrijske optike i talasne optike. Iz geometrijske optike to su ogledala, sočiva, prizme, prelamanja, odbijanja, dok su iz talasne optike to: interferencije, difrakcije, polarizacije.

Sa ovim uređajem pokrivamo kompletnu optiku i uređaj je odličan, kaže Cucić.

 

0 opticka tabla

 

Rad na uređaju polaznicima Centra danas su demonstrirali mladi pančevački talenti Isidora Majkić i Aleksandar Cucić, učenici osmog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu i Natalija Čakovan, učenica osmog razreda OŠ Stevica Jovanović iz Pančeva.

Centru za talente za kvalitetniji rad nedostaje još puno laboratorijske opreme za rad, za programiranje, hemiju, biologiju… Kako kaže Cucić, dug je spisak svega što nastavnicima i profesorima koji rade s talentima nedostaje za kvalitetniji i savremeniji rad.

Inače, ovaj projekat ima za cilj da popularizuje nauku među mladima i unapredi uslove za nesmetan razvoj mladih talenata.

Zbog toga će u Pančevu 28. februara u Dvorani Apolo biti organizovan i Festival nauke na kojem će svim zainteresovanim učenicima osnovnih škola biti prikazano sve ono čega nema u učionicama.
Zahvaljujući studentima i profesorima Fizičkog fakulteta u Beogradu, moći će besplatno da vide i eksperimente iz fizike.

 

0 prikaz rada

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00