četvrtak, 2. februar 2017.  18:56h
Pročitano 1619 puta

Radioaktivni materijal uskladišten u kasarni u Kačarevu

U kasarni u Kačarevu uskladištene su u kontejneru busole premazane radijumskim bojama zbog čega se ovaj materijal svrstava u radioaktivni.

U kasarni u Kačarevu uskladištene su u kontejneru busole premazane radijumskim bojama zbog čega se ovaj materijal svrstava u radioaktivni U kasarni u Kačarevu uskladištene su u kontejneru busole premazane radijumskim bojama zbog čega se ovaj materijal svrstava u radioaktivni Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za ekologiju i održivi razvoj potvrdila nam je ovu informaciju i rekla da je Grad Pančevo upoznat sa situacijom na terenu i da je još pre nekoliko meseci preduzela sve što je u njihovoj nadležnosti. Kako kaže, u pitanju su busole koje su premazane radioaktivnim bojama.

Naša inspekcija je bila u Kačarevu drugim povodom pre nekoliko meseci i tada su građani izrazili zabrinutost zbog tog otpada u kasarni. S obzirom da taj otpad nije u nadležnosti gradske inspekcije, mi smo još 30. novembra 2016. godine poslali dopis o tome republičkoj inspekciji za jonizujuće zračenje i nuklearnu sigurnost, kaže Banjai.

 

kataria banjai

 

Nadležna inspekcija je kontaktirana, ali do danas Grad Pančevo nije dobio odgovor da li je inspekcija bila na terenu i da li je nešto ustanovila.

S obzirom da su oni viši organ u odnosu na gradsku inspekciju nisu u obavezi da nam daju informaciju. U svakom slučaju mi smo imali kontakte i sa predstavnicima vojske i dobili smo informaciju da je Institut Vinča pre nekoliko godina merio radioaktivnost i ona je ustanovljena na šest metara. Zbog toga je kontejner ograđen, postavljena je ograda u krugu od 15 metara kako niko ne bi mogao da dođe u kontakt s tim materijalom, kaže Banjai.

Ulaz u kasarnu običnim građanima svakako nije dozvoljen, a prve kuće od kasarne su udaljene oko 150 do 200 metara. 

Inače, deo vojnog kompleksa "Kačarevo" jedan je od 15 vojnih kompleksa, skladišta i zemljišta širom Srbije koji više nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije, pa je Republička direkcija za imovinu oglasila njihovu prodaju 25. novembra 2016. godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00