četvrtak, 2. februar 2017.  16:24h
Pročitano 2794 puta

Javni čas o starim zanatima u OŠ “Đura Jakšić”

U holu OŠ “Đura Jakšić” u Pančevu danas je održan javni čas na kojem su članice Udruženja Panonke prikazale učenicima nižih razreda tradicionalne tehnike tkanja na razboju, pustovanja vune i veza.

U holu OŠ “Đura Jakšić” u Pančevu danas je održan javni čas na kojem su članice Udruženja Panonke prikazale učenicima nižih razreda tradicionalne tehnike tkanja na razboju, pustovanja vune i veza U holu OŠ “Đura Jakšić” u Pančevu danas je održan javni čas na kojem su članice Udruženja Panonke prikazale učenicima nižih razreda tradicionalne tehnike tkanja na razboju, pustovanja vune i veza Pančevo.MOJKraj.rs

Inače, Udruženje građana “Panonke” zajedno sa predstavnicima Osnovne škole “Đura Jakšić” s učenicima nižih razreda su organizovali niz radionica u okviru kojih su na drugačiji način tokom prvog polugodišta pokušali da ih informišu i da im predstave stare zanate. Ručni radovi učenika nastalih na tim radionicama takođe su danas bili izloženi u holu škole.

Jasna Vujičić, predsednica Udruženja “Panonke” kaže da je u pitanju nastavak priče u okviru koje licencirana radionica i sertifikovane edukatorke predstavljaju tkanje, valjanu vunu, vez i zlatovez, ali na način koji je pristupačan deci i po programu koji je predviđen za decu.

Deca su bila sjajna, uživali smo sa njima zato što je njihov svet drugačiji, raspoloženiji su za saradnju. Imali smo priliku da im približimo ove stare zanate, da ih informišemo, da se sami oprobaju i da rade s prirodnim materijalima, u finoj opuštenoj atmosferi. Imali smo ograničena sredstva i mogućnosti, zato je bio i ograničen broj dece koju smo mogli da primimo na radionice, ali smo zato došli danas u školu da na javnom času svima pokažemo kako to izgleda, kaže Vujičić.

 

veliki broj dece u djurinoj skoli

 

Kako kaže, želja im je da nastave saradnju sa svim školama. U prethodnom periodu su sarađivale sa OŠ Vasa Živković, a sada sa OŠ “Đura Jakšić”. 

Ideja je da mladima i deci približimo stare zanate na temu, ne prošlosti nego nečega što može da im omogući da drugačije provedu svoje slobodno vreme, da razvije dečije stvaralaštvo i utiče na razvoj njihove ličnosti. Nastavićemo saradnju i sa drugim školama. Pokušaćemo da uvežemo predmet Narodna tradicija i nas koje to radimo praktično, jer na žalost deca danas u porodici malo informacija mogu da dobiju o tome kako se nešto radi, kako se rukotvorina priprema za tržište, šta je to dobrobit. Možda će nekom od njih to pomoći oko profesionalne orjentacije, šta raditi dalje, približiti im svet preduzetništva i mnogo toga što se može izvući iz rukotvorina, objasnila je Jasna Vujičić.

 

IMG 20170202 115244

 

Učiteljica četvrtog razreda Rodika Malica je veoma zadovoljna ovom saradnjom i programom “Panonki”.

Do mene je stigla informacija od pedagogice da imamo mogućnost da šaljemo po jedno dete iz jednog odeljenja na radionice u “Panonke”. Odabrali smo šest učenica, iz drugog, trećeg i četvrtog razreda po dve i one su u prvom polugodištu pohađale ove radionice. Imale su po dve radionice veza, tkanja i pustovanja. Devojčice su puno toga naučile, i recimo tu tehniku veza su iskoristile da izvezu i ukrase čestitke za Novu godinu. Prelepo je ispalo, a sve što su tamo naučile prenele su drugarima. Devojčicama se toliko dopalo na radionicama Panonki da je jedna od njih rekla da je za nju to bilo mesto za opuštanje. Mislim da je to prava preporuka i drugim školama da se uključe kad već imamo u Pančevu udruženje koje nudi besplatne radionice za đake, kaže Rodika Malica.

Kristina Stevšić, učenica je četvrtog razreda koja je pohađala ove radionice u prostorijama “Panonki”.

Učili smo vez, zatim da pravimo neke ukrase za jelku, a najviše mi se dopao vez koji smo radile, kao i kad smo radile sa vunicom. Nastaviću i dalje da pravim razne stvari, i kod kuće sam pravila ukrase, a naučila sam i drugare iz razreda da prave ukrase. Bilo mi je jako lepo na radionicama i baš sam se zabavila praveći ručne radove, a i žene koje su nas učile su divne, prenela nam je svoje iskustvo ova devojčica.

tina i bisera drugi razred

 

Bisera Stojanović je učenica drugog dva razreda i takođe je oduševljena naučenim.

Na radionicama smo učili vez, pustovanje i da radimo na ramu i sve mi se puno dopalo. Na radionicama sam napravila kišobrančić, sliku sa vunicom i čestitku ukrašenu vezom. Ako bude bilo prilike nastaviću da pravim ukrase i druge ručne radove, kaže ona.

Ove radionice deo su projekta “Edukativni centar tradicionalnih tehnika za decu” koji su finansirali Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj, a koji su realizovale članice Udruženja građana “Panonke”.

 

IMG 20170202 115056

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00