utorak, 31. januar 2017.  14:48h
Pročitano 1777 puta

Mirović primio predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borčeta Veličkovskog, sa kojim je razgovarao o pitanjima značajnim za unapređenje položaja makedonske manjine, kao i drugih nacionalnih manjina u Vojvodini. 

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarali su danas o pitanjima značajnim za unapređenje položaja makedonske manjine Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarali su danas o pitanjima značajnim za unapređenje položaja makedonske manjine www.vojvodina.gov.rs

U razgovoru je ocenjeno da su u prethodnih nekoliko godina za makedonsku manjinu, najmlađu po institucionalnoj organizovanosti, ostvareni iskoraci u oblastima kulture i informisanja, a posebno u oblastima obrazovanja i upotrebe jezika i pisma. Tako je makedonski jezik u službenoj upotrebi u opštini Plandište, kao i u naselju Jabuka (Grad Pančevo), u kome se i nastava izvodi na makedonskom jeziku.

Veličkovski je rekao da je za makedonsku nacionalnu manjinu u budućnosti posebno značajna podrška Pokrajine na polju kulture, kroz podršku institucijama koje sprovode kulturnu politiku, kao i podrška izdavačke delatnosti na makedonskom jeziku. 

 

31012017 Mirovic makedonci 03

 

Zajednički radimo na tome da stvorimo što bolje uslove za negovanje kulture i identiteta svih manjina u Vojvodini,  jer je to naša zajednička vrednost, rekao je Mirović.

Makedonska nacionalna manjina, tokom 2017. godine obeležava sedam decenija od naseljavanja u Vojvodini. Pored niza manifestacija, taj značajan događaj za makedonsku manjinu, biće obeležen i podizanjem spomenika „Majka Makedonija“ u Pančevu, gde je i sedište Nacionalnog saveta Makedonaca. U razgovoru je istaknuto da će Pokrajina podržati podizanje spomenika.

Mirović je kazao da su pitanja podrške nacionalnim manjinama, kroz mehanizme koji će doprineti unapređenju njihovog položaja, svrstana u prioritete u radu Pokrajinske vlade. Stoga su i aktivnosti pokrajinske administracije usmerene u pravcu povećanja finansijske podrške nacionalnim savetima i institucijama.  

Autor:  Vlada Vojvodine
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00