petak, 27. januar 2017.  22:57h
Pročitano 1880 puta

U Dolovu održana prva Svetosavska akademija

Dolovci su danas, kada se slavi Sveti Sava, upriličili prvu Akademiju posvećenu ovom velikom srpskom svetitelju.

Ove godine u dolovačkom Domu kulture upriličena je prva Svetosavska akademija Ove godine u dolovačkom Domu kulture upriličena je prva Svetosavska akademija N.R.

Druženje je organizovano u Velikoj sali lokalnog Doma kultura, uz učešće pre svega školaraca kojima je i posvećena ova slava.

Obeležavanje ovog praznika počelo je u prepodnevnim satima u dve srpske pravoslavne crkve, liturgijama, dečijim recitacijama i neizostavnim svetosavskim perecama.

 

0 PROSLAVA U ŠKOLI

 

Nastavljeno je u ranim popodnevnim satima u holu osnovne škole, uz prigodan program koji su pripremili učenici uz pomoć svojih nastavnika. 

 

svetosavska dolovo PROSLAVA U ŠKOLI

 

Nakon tradicionalnih proslava u crkvama i školi usledila je prva Svetosavka akademija u ovom mestu.

Najveću zaslugu za organizovanje ove manifestacije imaju sveštenici Velike i Male dolovačke crkve. Upravo je Spasoje Milošević, sveštenik Male Crkve otvorio akademiju, pozdravivši prisutne i osvrnuvši se na važnost Svetosavlja. 

 

SVETOSAVKA AKADEMIJA.2

 

Nakon toga na bini Velike sale dolovačke kulturne ustanove smenjivali su se mališani sa svojim tačkama. Svojom pesmom prisutne su pozdravili hor osnovne škole kao i pevačka grupa KUD-a „Banatski vez”.

Svoja igračka umeća prikazale su još jednom dve postave ovog društva, ona najmlađa u kojoj su uglavnom deca nižih razreda osnovne škole i izvođački ansambl u kojem su stariji osnovci.

 

SVETOSAVKA AKADEMIJA.3

 

Aplauze prisutnih izmamili su i mališani predškolskog uzrasta koji su svoja znanja o Svetom Savi stečena na družionicama u Domu kulture podelili sa publikom.

Svoj osvrt na prvog srpskog prosvetitelja i njegov rad i značaj za Srbe dala je i grupa starijih učenika, pročitavši nešto iz bogate biografije Svetog Save.

 

SVETOSAVKA AKADEMIJA.5

 

Na kraju se u ime organizatora obratio i Bojan Gavrilović, sveštenik Velike crkve, rečima zahvalnosti svima onima koji su pomogli ovu lepu ideju, u nadi da će ona zaživeti i nastaviti se.

 

SVETOSAVKA AKADEMIJA.4

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00