ponedeljak, 23. januar 2017.  20:05h
Pročitano 1784 puta

Državni sekretar za informisanje i medije u poseti NIU “Libertatea”

Nino Brajović, državni sekretar za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije danas je boravio u radnoj poseti Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Libertatea” u Pančevu.

Nino Brajović, državni sekretar za informisanje posetio je danas redakciju NIU “Libertatea” u Pančevu Nino Brajović, državni sekretar za informisanje posetio je danas redakciju NIU “Libertatea” u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

U razgovoru sa rukovodstvom i novinarima ove medijske kuće Brajović je želeo da se upozna sa stanjem u medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih zajednica, uslovima u kojima rade, ali i da im prenese planove koji će biti na listi prioriteta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u ovoj godini.

Niku Čobanu, direktor NIU Libertatea upoznao je državnog sekretara sa uslovima u kojima ova medijska kuća posluje, izneo probleme sa kojima su suočeni, a bio je zainteresovan i da sazna više detalja o najavljenim izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i delu koji će se odnositi na manjinske medije.

Kao gorući problem ove medijske kuće istakao je zabranu zapošljavanja što sve više otežava rad u redakciji. 

“Libertatea” je ranije imala 28 zaposlenih, a nakon odlaska u penziju značajnog dela kolektiva danas je u ovoj Ustanovi zaposleno 19-oro radnika. To nije ni blizu dovoljan broj, jer NIU Libertatea, osim nedeljnika na rumunskom izdaje i časopise za decu i omladinu, na rumunskom jeziku, kao i časopis za kulturu, a bavi se i izdavaštvom, podsetio je Čobanu.

 

0 nino brajovic i redakcija libertatea

 

Nino Brajović, državni sekretar u razgovoru s novinarima rekao je da će Ministarstvo u prvoj polovini godine predložiti izmene Zakona o javnom informisanju kojima će biti predviđena obaveza lokalnih samouprava da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno finansiranje svih lokalnih medija.

Lokalne samouprave biće u obavezi da izdvajaju više novca za projektno finansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija. Izmenama Zakona biće propisan i obavezni minimum izdvajanja za te namene, a stava sam da je to iznos između 1% i 2% ukupnog budžeta lokalne samouprave, rekao je između ostalog Brajović.

Takođe, u ovoj godini biće doneta i nova medijska Strategija za period do 2022. godine, a radna grupa za njenu izradu biće formirana već u februaru.

Nova medijska Strategija bi trebalo da pomogne u stvaranju održivog ambijenta za rad medija, da omogući povećanje pomoći medijima iz javnih izvora, fer tržišnu utakmicu i zaštitu konkurencije. Veoma važan deo strategije biće prepoznavanje značaja novih medija i njihovog razvoja, posebno u lokalnim sredinama, kazao je državni sekretar.

 

nino i cobanu u libertatei

 

Nino Brajović je istakao pozitivne primere u Republici Srbiji kad je reč o informisanju na jezicima nacionalnih zajednica, posebno pohvalivši redakcije “Hlas ludu”, “Libertatea” i “Ruske slovo”.

Internet otvara nove mogućnosti za javno informisanje, što su posebno prepoznale ove tri redakcije. “Libertatea” svake godine omogućava svojim novinarima da završe obuku u oblasti web novinarstva, a “Hlas ludu” je učinilo značajne napore u poslednjih nekoliko godina u sferi onlajn novinarstva i ne samo iskoristilo mogućnosti koje internet pruža već su i digitalizovali svoju arhivu. Na taj način i manjinski mediji se otvaraju značajnije za širu zajednicu i građane iz drugih nacionalnih zajednica, kazao je Brajović.

Državni sekretar je rekao da će ovogodišnji konkurs u oblasti informisanja za 2017. godinu biti raspisan 1. februara, a očekuje da će 1. novembra biti raspisan konkurs za projektno finansiranje medija u narednoj, 2018. godini.

Kako je Brajović rekao, plan mu je da svake nedelje poseti bar tri lokalne sredine i da se u direktnom razgovoru s urednicima i novinarima upozna sa problemima lokalnih medija.

 

IMG 20170123 152048

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00