sreda, 18. januar 2017.  16:34h
Pročitano 5426 puta

Sankanje na dolovačkim bregovima (FOTO)

Mališani iz Dolova, ali i oni malo stariji uživaju u ovim zimskim snežnim danima sankajući se na svojim bregovima.

Kada padne dobar sneg Dzikalov breg postaje mesto okupljanja klinaca i klinceza ali i njihove starije braće i sestara pa čak i roditelja i to iz gotovo svih krajeva sela Kada padne dobar sneg Dzikalov breg postaje mesto okupljanja klinaca i klinceza ali i njihove starije braće i sestara pa čak i roditelja i to iz gotovo svih krajeva sela N.R.

Dolovo je poznato po svojim specifičnostima, a jedna od njih su i bregovi i doline koji dominiraju samim mestom i njegovom okolinom. Iako u ravnici, ovo mesto obiluje zatalasanim, atipičnim krajolicima, koji su zanimljivi u svako doba godine, a posebno u zimsklim danima. Još kad bregove pokrije sneg tada oni postaju prava mala idila za igranje, pre svega najmlađih.

Selo je gotovo sa svih strana opasano brežuljcima pogodnim za sankanje ali je jedan breg posebno popularan. Kada padne dobar sneg Dzikalov breg postaje mesto okupljanja klinaca i klinceza ali i njihove starije braće i sestara pa čak i roditelja i to iz gotovo svih krajeva sela. Strmi prašnjavi put od stotinak metara, koji spaja dva dela sela, koji čak i u suvim danima obično izbegavaju upravo zbog svog oštrog nagiba, zimi u snežnim danima dobija svoju pravu namenu.

 

SANKANJE U RAVNICI.9

 

Najčešće se tamo ovih dana sreću mališani osnovnoškolskog uzrasta, sa sankama, džakovima napunjenim slamom ili spravicom koju zovu „klizko”. Pored njih tu se prošvercuju i oni malo stariji koji kao dođu da pripaze na mališane pa se i oni koji put spuste niz breg. Niz breg se sjure za nekoliko sekundi, a onda ide onaj teži deo povratka na vrh vukući sanke za sobom. Ali ni to im ne pada teško kad znaju da će prilikom uspona na vrh opet doživeti slatko zadovoljstvo sjurivši se niz stminu. Bude tu i padova ali sve to ublaži meki sneg.

U svakom slučaju pomenuti breg, kao i ostali dolovački bregovi u ovim zimskim danima mesta su za aktivnosti mališana i njihov izlazak u prirodu, ali su i mesta za razmišljanje za one koji mogu da pomognu, da uz malo ulaganja to sve postane još korisnije.

 

SANKANJE U RAVNICI

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00