utorak, 17. januar 2017.  15:38h
Pročitano 2712 puta

Ponjavica: Uređenje plaža i formiranje čuvarske službe prioritet u ovoj godini

Do kraja ove godine JKP „Zelenilo“ iz Pančeva, kao staralac parka prirode Ponjavica u Omoljici, planira da oformi čuvarsku službu, uredi plaže u Banatskom Brestovcu i Omoljici i uredi priobalje.

Od sredine 2016. godine održavanje i briga o Ponjavici je u nadležnosti pančevačkog JKP Zelenila Od sredine 2016. godine održavanje i briga o Ponjavici je u nadležnosti pančevačkog JKP Zelenila Ponjavica

Od sredine 2016. godine održavanje i briga o Ponjavici je u nadležnosti pančevačkog JKP Zelenila, a za realizaciju Plana upravljanja ovim parkom prirode iz gradskog budžeta izdvojeno je 12 miliona dinara. 

Danilo Bjelica, v.d. direktora JKP Zelenilo kaže da je Ponjavica ozbiljan eko sistem izuzetno značajan za našu sredinu i da su odvojena sredstva neophodna za početak upravljanja ovim zaštićenim prirodnim dobrom. 

 

0 bjelica danilo zelenilo

 

Ta sredstva, koliko god nekom izgledala velika, su početna sredstva koja bi narednih godina trebalo da, ukoliko uradimo sve što mislimo da uradimo, da se uvišestruče zbog potencijala koje Ponjavica ima za našu sredinu. U ovoj godini će se pre svega ići na organizovanje čuvarske službe, košenje priobalja i rešavanje plaža u Banatskom Brestovcu i Omoljici. To su počeci, a vremenom ćemo razvijati, moramo kupiti jedno plovilo kojim se teritorija Ponjavice može kontrolisati. Ideja nam je da je proglasimo ribolovnim područjem da bi se moglo lakše kontrolisati, da se zaustavi neorganizovani divlji ribolov. Hoćemo da zaštićene prirodne vrste koje su tu već dugo, zlatni karaš ili vidra, dobiju na većem značaju, kaže Bjelica.

Kada se Ponjavica bude proglasila ribolovačkim područjem, svako pecanje ili bilo koja druga vrsta ribolovačke aktivnosti moraće da se radi uz dozvolu i kontrolu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00