utorak, 10. januar 2017.  19:52h
Pročitano 2803 puta

Milica Sretenović iz Pančeva živi u Emiratima zamenivši ravnicu pustinjom (VIDEO)

Milica Sretenović iz Pančeva, trener streljaštva, poslednje četiri godine radi u Šarži u Emiratima, u prestižnom sportskom centru za žene koji pripada porodici tamošnjeg šeika.

Milica Sretenović iz Pančeva, trener streljaštva, poslednje četiri godine radi u Šarži u Emiratima, u prestižnom sportskom centru za žene koje pripadaju porodici tamošnjeg šeika Milica Sretenović iz Pančeva, trener streljaštva, poslednje četiri godine radi u Šarži u Emiratima, u prestižnom sportskom centru za žene koje pripadaju porodici tamošnjeg šeika Privatna arhiva

Za četiri godine, koliko je u Emiratima, Milica Sretenović upoznala je novi, drugačiji svet. Ipak, ni onaj stari nije zaboravila. Redovno se čuje sa roditeljima koji su ostali u Srbiji. 

Život u emiratu Šarža nudi niz iznenađenja i izazova nama koji smo rođeni i odrasli na Balkanu. Sve ono što smo doživljavali kao slike iz „Priča iz hiljadu i jedne noći“ u Šarži je svakodnevica, kaže za Naš biro u svom vlogu Milica Sretenović.

Ona kaže da je za razliku od većine mladih ljudi koji su se pošteno namučili da nađu posao i poslali na stotine biografija ne bi li dobili posao, imala sreću da posao nju nađe.

Najveća zasluga za to pripada Srećku Pejoviću, streljačkom radniku i dobrom prijatelju koji je 2012. godne radio u Kuvajtu i bio trener njihove ženske streljačke reprezentacije. U razgovoru sa mojim sadašnjim kolegom ovde u Emiratima Pejović je saznao da im je potrebna žena trener za pušku. Dobila sam poziv iz Londona od Srećka s pitanjem da li želiš da ideš u Emirate da radiš kao trener. Naravno, odgovor je bio da. Prvi kontakt sa klubom je bio taj što sam poslala svoj CV i pismo preporuke Streljačkog saveza Srbije i mog matičnog kluba Streljačke družine Pančevo 1813. Odgovor je usledio posle nekih nedelju dana kada su mi poslali predlog ugovora. Nakon nekih deset dana pregovora i prepiske postigli smo dogovor i tako sam ja u junu 2012. godine doputovala u Emirate, priča Milica Sretenović.

 

0 milica sretenovic emirati

 

Ona kaže da u Emiratima nisu usamljeni, sa brojem godina koje žive u toj zemlji broj poznanstava se povećava i rađaju se neka nova prijateljstva. 

Za mene je dolazak u Emirate bio prava odluka i nijednog trenutka se nisam pokajala zbog toga, iako je u početku bilo veoma teško. Kvalitet života je ovde na mnogo višem nivou nego što je bio u Srbiji. Neke stvari koje su delovale kao misaona imenica u Srbiji ovde su postale realnost. Slobodno vreme provodim sa suprugom i prijateljima, vozimo bicikl, idem na jogu, i obožavam plažu. Mislim da je to veliki plus života ovde u pustinji i na obali mora. Na plažu možemo da idemo 6 do 8 meseci godišnje i meni je to pravo uživanje, kaže Milica.

 

0a nas biro Milica Sretenovic emirati

 

Ono što je važno znati o Emiratima, muškarcima je dozvoljeno da se kupaju, dok bi žene mogle da se kupaju u moru samo u biciklističkim pantalonicama i nekoj majici na bretele. Milica kaže da ona i suprug na plažu najviše odlaze na piknik. Pre oko godinu i po dana su imali veliku peščanu oluju, i kaže da je to impozantna prirodna pojava.

S obzirom da je klub u vlasništvu šeika od Šarže, klub je elitno mesto u kojem se okupljaju pripadnice vladajuće porodice. Klub je mala oaza za njih. Imamo razne sadržaje kao što su saloni lepote, fitnes, restorani, olimpijski bazen, teniske terene, plažu, elitno mesto za Arapkinje u ovim krajevima. Radno vreme mi je od 12 do osam uveče tako da sam praktično najbolji deo dana ovde u Klubu, ali i to je bolje nego kako je bilo na početku. U početku sam radila dvokratno, šest dana u nedelji, priča dalje Milica.

0a milica sretenovic emirati

 

U svom svakodnevnom radu se sreće s velikim brojem Arapkinja i njena iskustva s njima su odlična. 

Devojke koje treniraju kod nas su takođe i članice državne reprezentacije, učestvuju na turnirima Persijskog zaliva, na turnirima arapskih zemalja i tu postižu fine rezultate. Pored streljaštva, u klubu imamo još nekoliko sportova: odbojka, košarka, stoni tenis, karate, mačevanje i streličarstvo. Interesovanje devojaka i mladih žena u Emiratima za sport polako raste. Mislim da je i uticaj našeg kluba jako veliki. 2016. godine klub je bio organizator prvog turnira za žene za arapske zemlje u basketu 3 na 3. Za naš klub je igrala i jedna devojka iz Srbije i mnogo nam je pomogla da tim osvoji četvrto mesto pto je u ovom trenutku veliki uspeh, kaže Milica Sretenović.

Trgovina je veoma značajna privredna grana u Emiratima. 

Ranije su trgovali srebrom, zlatom, biserima i ovde ćete u radnjama videti ogromne komade nakita koje u Srbiji, a verovatno ni bilo gde u Evropi nećete naći. Ti veliki komadi nakita namenjeni su nevestama koje će ih nositi na dan svog venčanja, a poklon su od njihovog budućeg supruga, ispričala je Milica Sretenović.

Kompletan vlog o životu Milice Sretenović u Emiratima možete pogledati na zvaničnom youtube kanalu portala Naš biro.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Naš biro
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00