nedelja, 8. januar 2017.  13:01h
Pročitano 4473 puta

Tradicionalno Božićno jahanje konja u Dolovu

Drugog dana Božića, 8. januara, Dolovci su ispoštovali svoj stari tradicionalni običaj jahanja konja povodom ovog velikog praznika.

Tako je i ove godine grupa od desetak mladića jezdila dolovačkim ulicama Tako je i ove godine grupa od desetak mladića jezdila dolovačkim ulicama N.R.

Danas, od ranih prepodnevnih sati konjanici kaskaju po seoskim ulicama, pevajući i donoseći božićne pozdrave, a oni koji hoće da ih ugoste širom otvaraju kapije svojih domova, ne bi li jahači ušli u njihova dvorišta i doneli vesele praznične pozdrave.

Tako je i ove godine grupa od desetak mladića jezdila dolovačkim ulicama. Ni niska temperatura od -18 stepeni nije ih omela u tome da ispoštuju običaj njihovih predaka. Najpre su se skupili u centru sela odakle su krenuli ka porti Velike crkve gde ih je sveštenik Bojan Gavrilović blagosiljao, a zatim je usledilo veselo kaskanje po selu do kasnih popodnevnih sati.

 

BOŽIĆNO JAHANJE 2017.3

 

Običaj datira koliko daleko idu i izvori i predanja o samom mestu. Stariji pamte masovnije skupove. Kažu da se u drugoj polovini prošlog veka jahalo i na prvi i na drugi dan Božića. Tada je gotova svaka druga kuća imala konje. Jahalo se po grupama. Bilo je čak i utrkivanja pa i incidenata poput padova sa konja. 

Onda je revolucija u poljoprivrednoj mehanizaciji u dolovačka dvorišta donela mašine sa mnogo konja, koje su potisnule plemenite ljubimce iz štala. Samim tim i običaj je malo izgubio na masovnosti. 

 

BOŽIĆNO JAHANJE 2017.11

 

A onda je grupa mladih entuzijasta iz konjičkog kluba „Dolovac” početkom ovog veka ozbiljnije počela da se bavi konjarstvom. Pored manifestacije „Dolovačka fijakerijada” i kasačkih trka, obnovili su i ovaj stari običaj. Kad vremenski uslovi to dozvole bude i po dvadesetak božićnih jahača. 

Često im se u veselom obilasku sela pridruže i muzičari, pre svega harmonikaši, pa pesme budu još lepše. A najlepše je to što jedan lep stari običaj i dalje živi i što ga neguju mladi ljudi, čuvajući tako tradiciju svojih predaka.

 

BOŽIĆNO JAHANJE 2017.8

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

0 #1 kole 10-01-2017 15:07
Ovi sad momci koji jašu za božić amo su nasledili od nas stariji obočaj i videli, običaj nikad nije bio ugašen i mismo ga nasledili od ranije generacije, jahalo se i osamdesetih devedesetih i bili veoma poznati Dolovci po božićnom jahanju tako da 1984 došao RTs da snima što postoji i tv zapis, i tu nikakvu ulogu ni zaslugu nema konjički klub, a prva fijakerijada je održana 20 maja 2000, i bila naj masovnija a konjički klub je tu najmanje učstvovao i nije gledao blagonaklono kao ni danas. Nas petoro zaljebljubljenika u paradne konje i zaprege sa velikom mukom i radom organizovali te smo probili led, tako da ovi današnji momci koji nisu tada bili ni rođeni u večini slučajeva od nas učili zavoleli i danas uspešno nastavljaju tradiciju, Štje dokaz samo dasmo bili uspešni i nismo uzalud trudili a evo i danas ima novih mladih etuzijasta koji sve ovo prate i spremaju da nastave
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00