četvrtak, 5. januar 2017.  13:21h
Pročitano 2333 puta

Organizovan prijem za pančevačke trojke

Grad Pančevo je nastavio tradiciju organizovanja prijema za porodice u kojima su rođene trojke. Trenutno u našem gradu živi pet porodica sa trojkama ispod deset godina.

U Gradskoj upravi danas je organizovan prijem za porodice u kojima su u poslednjih 10 godina rođene trojke U Gradskoj upravi danas je organizovan prijem za porodice u kojima su u poslednjih 10 godina rođene trojke Pančevo.MOJKraj.rs

Njima je krajem godine uplaćena novčana pomoć u iznosu od 60.000 dinara za svaku porodicu (odnosno 20.000 dinara po detetu). Zbog bolesti dece, prijemu je prisustvovalo četiri porodice.

Porodice koje imaju pravo na novčanu pomoć Grada su: 
1. Žepša Ivanka i Vasović Velibor – deca: Anđela, Nikola i Luka (8.7.2007. godine rođeni)  
2. Đokić Radošević Tatjana i Đokić Vladimir – deca: Dušan, Mihajlo i Aleksa (16.10.2008. rođeni)
3. Jezdimirović Nada i Nenad (iz Omoljice) – deca: Sara, Despot i Rastko (rođeni 27.1.2010.)
4. Žarkov Tatjana i Dejan – deca: Vukašin, Nikola i Mihajlo (rođeni: 15.januar 2010.)
5. Arambašić Sofija i Miloš – deca: Lazar, Vukašin i Iskra (rođeni 5.6.2014.)

U Pančevu u 2015. i 2016. godini ni u jednoj porodici nisu rođene trojke.

Milenko Čučković, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje podsetio je da Grad prati i brine o sedam porodica sa trojkama, ali po gradskoj Odluci, pravo na ovu novčanu pomoć ima pet porodica - sa decom do 10 godina. 

Utvrđeno je pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki ili četvorki svake kalendarske godine nakon godine rođenja dece do desete godine života dece i u tu svrhu odobrena su finansijska sredstva. Za svih sedam porodica obezbeđuje se novčana pomoć za nabavku udžbenika u visini od po 20.000 dinara po detetu, kazao je Čučković.

 

milenko cuckovic prijem trojke

 

Lokalna samouprava i na ovaj način želi da pruži podršku ovim porodicama. 

Ovo nije samo materijalna pomoć, ovo je znak da smo tu, da brinemo i da nam je cilj da u ovim izazovnim vremenima očuvamo porodicu, kao osnovni stub društva, da podstičemo rađanje dece, da naših Pančevaca bude više, da ta dečica izrastu u zrele, odgovorne, obrazovane ljude i nastaviti ovaj naš zajednički posao, a to je da naš grad bude bolje mesto za život. Meni je drago da i ove godine imam priliku da vas pozdravim, da porazgovaramo o tome kako ste, o izazovima koje nosi odgajanje dece i da vidim kako vaši mališani rastu, kao iz vode. Mi smo tu, za vas i u godinama koje slede, u to budite sigurni, rekao je roditeljima Čučković.

Tatjana Radošević Đokić kaže da su njeni dečaci napunili osam godina i da im puno znači što znaju da deca od rođenja imaju podršku Grada.

Sada je mnogo lakše, porasli su, samostalniji su. Mnogo znači kada oni imaju svoj fond, kada može da se razmišlja i o ekskurziji i kada znate da ne morate da razmišljate koliko će koštati knjige, kaže ona.

Dejan Žarkov kaže da puno znači pomoć Grada u odgajanju dece, ne samo zbog ove finansijske pomoći.

Mnogo mi je lakše kad znam da će i nakon što navrše deset godina imati pomoć Grada. Sve do kraja srednje škole imaće i besplatne udžbenike, kaže Žarkov.

Nada Jezdimirović iz Omoljice kaže da je najviše brinuo polazak u prvi razred.

Teško je organizovati se oko domaćih zadataka, učenja. Idu u isti razred i ne žele da se razdvajaju. Pomoć grada nam puno znači, pogotovo sada kada se suprug razboleo, rekla je ona.

Sofija Arambašić kaže da je živela u Beogradu sa suprugom, a pošto je Pančevka preselili su se s decom ovde. Kaže da su oduševljeni potezom grada.

Mislim da nijedan grad ne pruža porodicama s decom koliko Pančevo. Jako puno nam znači ovakav vid podrške, kaže Sofija Arambašić.

 

trojke prijem pancevo

 

Prema predlogu Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, odobrenom od strane Gradonačelnika, u 2016. godini ustanovljeno je nekoliko vidova pomoći porodicama.

- Jednokratna novčana pomoć majkama za prvorođeno dete – 20.000 dinara
- Novčana pomoć nezaposlenim porodiljama 42.000 dinara, a isplata pomoći vrši se mesečno u iznosu od 7.000 dinara za period od 6 meseci
- Jednokratna pomoć majkama za slučaj rođenja trojki ili četvorki svake kalendarske godine nakon godine rođenja dece do desete godine života dece – 20.000 dinara po detetu
- Jednokratna novčana pomoć za nabavku paketa za novorođenče 5.000 dinara

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00