nedelja, 25. decembar 2016.  10:59h
Pročitano 2726 puta

Božić u dolovačkoj rumunskoj crkvi

Rumuni iz Dolova slave danas veliki hrišćanski praznik rođenja Hristovog-Božić. Oni su pravoslavci, ali već vekovima poštuju praznike po novom Gregorijanskom kalendaru.

Rumuni iz Dolova slave danas veliki hrišćanski praznik rođenja Hristovog-Božić Rumuni iz Dolova slave danas veliki hrišćanski praznik rođenja Hristovog-Božić N.R.

Ovih dana njihovi domovi kao i Sveti Hram odišu duhom praznika. Upravo u njihovom Svetom Hramu započeo je ovaj veliki dan Božićnom Liturgijom.

 

BOŽIĆ U RUMUNSKOJ CRKVI.1

 

 

Nakon svetog čina sveštenik Emanuel Veverica obratio se vernicima božićnim pozdravom i prigodnim rečima posvećenim prazniku, ali se osvrnuo i na godinu koja prolazi i ono što je dolovačka Rumunska Crkvena Opština uradila. 

 

BOŽIĆ U RUMUNSKOJ CRKVI.4

 

Nakon toga grupa mališana koje su pripremale Nada Jankov i Adrijana Muculj upriličila je nekoliko božićnih pesama, u duhu korinđaša, a kao nagradu dobili su paketiće. Korinđaši su pevali i veče pre toga, na Badnje veče, na dolovačkim ulicama u rumunskom delu sela. 

Dobru, viševekovnu, saradnju Srba i Rumuna u Dolovu, potvrdili su i pojedini parohijani kao i sveštenici srpske Velike i Male crkve, koji su se zajedno sa svojom braćom Rumunima molili u Rumunskoj crkvi. 

 

BOŽIĆ U RUMUNSKOJ CRKVI.3

Autor:  N.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00