subota, 24. decembar 2016.  20:22h
Pročitano 2985 puta

U Pančevu otkriven spomenik borcima palim u novijim ratovima

Spomenik borcima palim u borbenim dejstvima devedesetih godina 20. veka sa teritorije opština Pančevo i Kovačica otkriven je uz zvuke vojničke trube i u prisustvu porodica poginulih, predstavnika Vlade Vojvodine, Vojske Srbije, MUP-a Srbije, Policijske uprave Pančevo, boračkih udruženja, saboraca, kolega i prijatelja.

Imena 69 učesnika u borbenim dejstvima s početka devedesetih u istočnoj Slavoniji i 1998–1999. godine na Kosovu i Metohiji uklesana u četiri spojena granitna krila koja tvore krst spomen-obeležja, autora Uroša Zubića Imena 69 učesnika u borbenim dejstvima s početka devedesetih u istočnoj Slavoniji i 1998–1999. godine na Kosovu i Metohiji uklesana u četiri spojena granitna krila koja tvore krst spomen-obeležja, autora Uroša Zubića Pančevo.MOJKraj.rs

Spomenik je osveštan od strane dva sveštenika pravoslavne crkve, a otkrivanju je prisustvovao i katolički sveštenik. Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je pevalo himnu na početku ceremonije, a potom i učestvovalo u verskom obredu.

Imena 69 učesnika u borbenim dejstvima i otadžbinskim ratovima od 1991. do 1999. godine i 1998–1999. godine na Kosovu i Metohiji uklesana u četiri spojena granitna krila koja tvore krst spomen-obeležja, autora Uroša Zubića, podignutog na inicijativu i zalaganjem Udruženja boraca srpskih ratnih veterana Pančevo. Spomenik je postavljen u Gradskom parku u centru Pančeva.

Oktavijan Sekešan, predsednik pančevačkog Udruženja boraca srpskih ratnih veteran kaže da su među njima pripadnici svih veroispovesti sa područja svih mesnih zajednica s teritorije Pančevo, od golobradih mladića na odsluženju redovnog vojnog roka Vojske Jugoslavije (1990–1992) do vojnih veterana iz rezervnog sastava (1998–1999), kao i pripadnika srpske policije, koji su dali ono najvrednije što su imali: svoj život. 

 

spomenik pancevo pali borci

 

Inicijativa da bude podignut spomenik na kojem će trajno ostati upisana imena poginulih junaka stara je više od 15 godina. Posle godina pribavljanja potrebnih dozvola i podeljenih mišljenja, problem je bio i novac.

Završnom činu podizanja obeležja prethodile su godine istraživanja po arhivama Beograda, Vojnog odseka u Pančevu i Knjige događaja 51. Mehanizovane brigade Pančeva za ratove s početka devedesetih godina. 

 

spomenikpark pancevo

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00