nedelja, 18. decembar 2016.  13:39h
Pročitano 1160 puta

Memorandum o saradnji Mašinske škole i japanskog Instituta za tehnologiju

U Mašinskoj školi u Pančevu, u periodu od 11. do 14. decembra, boravila je delegacija iz Japana, sa Nacionalnog instituta za tehnologiju iz grada Kisarazu u neposrednoj blizini Tokija.

U Mašinskoj školi u Pančevu, u periodu od 11. do 14. decembra, boravila je delegacija iz Japana, sa Nacionalnog instituta za tehnologiju iz grada Kisarazu u neposrednoj blizini Tokija U Mašinskoj školi u Pančevu, u periodu od 11. do 14. decembra, boravila je delegacija iz Japana, sa Nacionalnog instituta za tehnologiju iz grada Kisarazu u neposrednoj blizini Tokija Ž.S.

Delegaciju su činili doktor Kazuo Maeno, dekan Kisarazu koledža i profesorka Ikuko Šibata. Profesorka Šibata je u martu ove godine već posetila Mašinsku školu sa grupom učenika iz Japana. Neposredni povod za ovu posetu bilo je pismo direktora škole magistra Milorada Ilića upućeno doktoru Maenu, da poseti Mašinsku školu, što je on vrlo rado prihvatio. 

Gosti su u ponedeljak, 12. decembra, obišli nastavu u kabinetima za kompjutersko upravljanje, programiranje i mehatroniku, a zatim je održan zajednički sastanak Mašinskog aktiva.

 

japan gosti u masinskoj

 

U utorak je, 13. decembra, potpisan memorandum o saradnji između Nacionalnog instituta za tehnologiju Kisarazu i Mašinske škole „Pančevo“. Ovaj sporazum prvenstveno predviđa mogućnost razmene učenika kao i rad na budućim projektima gde bi učenici Mašinske škole i učenici iz Japana zajednički učestvovali. Memorandum predviđa i formiranje mešovitog projektnog tima, koji bi trebalo da radi na projektu 3D štampača.

Kisarazu tehnički koledž iz Japana i Mašinska škola „Pančevo“ imaju slične profile i programe po kojima se uči. Obe obrazovne ustanove imaju katedru o numeričkim mašinama, projektovanju na računarima, odsek mehatronike, rekao je mr Milorad Ilić, direktor Mašinske škole.

 

0 japan gosti

 

Dr Kazuo Maeno kaže da potpisani sporazum između Mašinske škole „Pančevo“ i „Kisarazu tehničkog koledža“ iz Japana ima veliki značaj u razvoju inženjerstva ali i privredne saradnje.

Voleli bismo da uspostavimo saradnju na razmeni studenata, koji bi posetili i jednu i drugu instituciju, posebno u oblasti robotike i konstruisanja. Saradnja je važna zbog privrede, inženjerstva, obrazovanja. Važna je za mlade ljude, kazao je dr Maeno.

U Mašinskoj školi očekuju da će realizacijom ovog memoranduma, podići nivo obrazovanja učenika škole.

Pored formalnog dela, gosti iz Japana su želeli da vide i upoznaju kulturu i istoriju našeg naroda, te su u okviru posete obišli nekoliko muzeja i spomenika kulture u Beogradu i Pančevu.

 

japan gosti u masinsk

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00