petak, 16. decembar 2016.  06:15h
Pročitano 2285 puta

Predavanje u Mašinskoj školi o zloupotrebi droga

U holu Mašinske škole u Pančevu sinoć je održano predavanje o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci i prevenciji, na koje su pozvani roditelji učenika, kako bi na vreme naučili da prepoznaju simptome ali i kako da deluju preventivno.

predavanju se roditeljima prvo obratio direktor škole, mr Milorad Ilić, a zatim je o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci govorio inspektor kriminalističke policije Srđan Janjuš predavanju se roditeljima prvo obratio direktor škole, mr Milorad Ilić, a zatim je o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci govorio inspektor kriminalističke policije Srđan Janjuš Pančevo.MOJKraj.rs

Na predavanju se roditeljima prvo obratio direktor škole, mr Milorad Ilić, a zatim je o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci govorio inspektor kriminalističke policije Srđan Janjuš.

On je na predavanje doneo uzorke svih vrsta droga koje su dostupne kod nas kako bi roditelji imali priliku da vide kako one izgledaju, a podsetio ih je da deca od 14 do 18 godina starosti imaju krivičnu odgovornost po krivičnom zakoniku.

Marihuana je najzastupljenija kod nas, uspeva i u našim krajevima, slična je industrijskoj konoplji, a na tržištu se može naći kesica i za hiljadu dinara. Na tržištu se može naći i hašiš, pravi se takođe od marihuana, puši se pomešan s duvanom. Obe droge izazivaju halucinacije i puno je primera koji dovode do neželjenih posledica, objasnio je Janjuš.

 

inspektor srdjan janjus

 

On je zatim dodao da je na žurkama najzastupljeniji ekstazi, koji izlazi iz ilegalnih laboratorija, a na tableti je uvek utisnut neki logo. 

Heroin se prodaje kao prah ili kamen, 1 gram košta oko 20 evra, dostupan je kod nas, ali na sreću sve je manje ljudi na heroinu. Ta droga je bila najzastupljenija 90-ih godina prošlog veka. Ekstazi, LSD, amfetamin su takozvane klupske droge, dok se marihuana i kokain koriste svakodnevno, rekao je između ostalog Janjuš.

On je roditeljima izneo dosta saveta o načinima prepoznavanja simptoma, ali i odgovarao na brojna pitanja.

Nenad Dojčinović, koordinator projekta “Prevencija zloupotreba psihoaktivnih supstanci” kaže da je osnovna ideja projekta da se roditelji bliže upoznaju s problemima u vezi s korišćenjem opojnih droga i prevencijom.

Narkomanija uzima sve više maha. Ovo zlo 21. veka prisutno je i u osnovnim i u srednjim školama te je važno da roditelji nauče da prepoznaju simptome i da reaguju na vreme. Želimo da ne zatvaraju oči pred ovakvim problemima, već da u saradnji sa nama, sa policijskom upravom Pančeva ih rešavaju.

Dojčinović kaže da se projekat sprovodi više od godinu dana, ali da su od ove školske godine i zvanično hteli da Gradska uprava i članica gradskog veća za obrazovanje u saradnji s policijom ovo dignemo na viši nivo, a da predavanja o narkomaniji uvrstimo u redovan plan rada veća za obrazovanje.

 

IMG 20161215 180613

 

Svetlana Spasovski, pomoćnica direktora Mašinske škole u Pančevu kaže da ovo nije prvo predavanje u školi o opijatima. Jedno je već organizovano za maturante škole pre mesec dana.

Na ovu ideju s predavanjima smo došli prvenstveno zbog toga što želimo da pomognemo deci i zbog njihove bezbednosti. Imamo izuzetno saradnju sa roditeljima, posebno roditeljima dece za koje postoji sumnja da su krenuli pogrešnim putem. Pored tima za bezbednost u koji je učlanjeno 15 profesora na čelu s direktorom, tu su i pedagog, psiholog, odeljenske starešine na prvom mestu, apsolutno se trudimo da deca u svakom trenutku budu bezbedna dok borave u našoj školi, ali u 90% slučajeva čujemo i ono što se dešava van naše škole. Saradnja s roditeljima na rešavanju problema je veoma važna, jer bez te saradnje sve pada u vodu, kaže Spasovski.

Osim u srednjim školama na teritoriji Pančeva, ova predavanja biće organizovana i po osnovnim školama. Nenad Dojčinović, koordinator projekta kaže da će u Banatskom Brestovcu imati predavanje 23. decembra, a nastaviće s tribinama i u predstojećoj 2017. godini.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00