sreda, 14. decembar 2016.  19:56h
Pročitano 1405 puta

Predavanja o bezbednosti na internetu (VIDEO)

Humanitarna organizacija "Svetionik", u saradnji sa Fondacijom "Tijana Jurić" i Domom omladine Pančevo, organizovala je predavanja u dvorani "Apolo" o bezbednosti dece na internetu.

U okviru predavanja osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, govorio je o bezbednosti dece na internetu uz mnoštvo saveta U okviru predavanja osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, govorio je o bezbednosti dece na internetu uz mnoštvo saveta Pančevo.MOJKraj.rs

U Pančevu su održana dva predavanja zbog velike zainteresovanosti. Predavanja su bila namenjena učenicima šestih, sedmih i osmih razreda.

Ivana Morar iz HO “Svetionik” kaže da je bilo blizu dvesta učenika na oba predavanja, s tim da je prvo bilo prepuno, na drugom je bilo nešto manje učenika. 

 

15571178 10210489974341837 5913607 n

Na slici: đaci su s pažnjom pratili predavanja;  foto: Bojana Stanisavljević

 

Veoma smo zadovoljni što su se deca odazvala u tolikom broju, i sa velikom pažnjom ispratila današnja dva predavanja. Bezbednost dece na internetu je tema kojoj čitavo društvo treba ozbiljno da se posveti i drago nam je što dajemo svoj doprinos u tom smislu. Verujem da su đaci shvatili suštinu današnjeg predavanja da internet nije sam po sebi loš, ali da moraju biti upoznati sa opasnostima koje tamo vrebaju, kako bi izbegli neprijatnosti i probleme. Neophodno je da pokažemo zrelost i odgovornost prema sopstvenoj bezbednosti. "Svetionik" je organizovanjem ovog događaja zajedno sa Domom omladine Pančevo otpočeo svoju saradnju sa tom ustanovom, kao i sa fondacijom "Tijana Jurić". Udruženi uvek možemo da postignemo više, kaže Morar.

U okviru predavanja osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, govorio je o bezbednosti dece na internetu i na otvorenom prostoru, gde je istakao rad Fondacije sa stručnim licima iz ove oblasti.

Dok je na jednoj strani internet doneo novu sferu komunikacije, informisanja i edukovanja, na drugoj strani otvoreno je ogromno polje za manipulaciju, zloupotrebu i pripremanje terena za činjenje krivičnih dela, kazao je Jurić.

 

o bezbednosti na internetu

 

Osim njega, na predavanju je govorila i Mihaela Nemet, takođe iz fondacije "Tijana Jurić”. Ona je edukatorka u Fondaciji i predavanja drži zajedno sa Igorom Jurićem po školama.

Na predavanjima su bila deca iz škola "Mika Antić", “Vasa Živković” i "Mara Mandić", "Jovan Jovanović Zmaj" i iz Udruženja “Na pola puta”.

Fondacija je osnovana pre dve godine, a u okviru nje se realizuje više projekata, rekao je Igor Jurić, otac ubijene Tijane.

Sa druge strane imamo tribine koje se bave trgovinom ljudima, neke druge akcije, predstave u vezi sa nasiljem nad decom. Imamo nekoliko projekata koje su u vezi sa edukacijom dece zbog bezbednosti na internetu. Ovo je samo jedno od predavanja koje smo održali. Do sada smo obišli 80 škola, opština, mesnih zajednica, rekao je Igor Jurić.

Jurić je rekao da su deca imala šta da nauče na do sada održanim tribinama. On je bio zadovoljan odzivom pančevačkih škola i istakao da je svako od prisutnih izašao sa mnogo korisnih informacijama o internetu i mogućim opasnostima.

 

djaci prate predavanje

 

Film „Posmatrači“ reditelja Nikole Ljuce, bavi se problemom trgovine ljudima i deo filma prikazan je i đacima na ovim predavanjima.

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. „Posmatrači“ šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, mladi čovek mora da razgovara o svojim strahovima, problemima i sumnjama sa bližnjima ili stručnjacima. Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju, i da ukaže na put izlečenja i pomoći.

Ako već niste, pogledajte sada ovaj film:

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00