četvrtak, 8. decembar 2016.  20:23h
Pročitano 1397 puta

Sve više roda zimuje u Srbiji

Sa dolaskom prvih hladnih dana, ptice selice napuštaju naše krajeve.

Javite ornitolozima ako vidite bele rode u svojoj okolini Javite ornitolozima ako vidite bele rode u svojoj okolini Arhiva DZPPS

Slično je i sa belim rodama, koje redovno doživljavamo kao tipčne selice koje nepovoljan period godine provode negde u prostranstvima Afrike.

Promene klime ili nešto drugo, tek svedoci smo sve češćeg ostanka ovih gracioznih ptica, prvenstveno u i oko naselja u Srbiji. Kako rode uvek privlače pažnju ljudi, veliki broj zabrinutih ljubitelja ptica javlja se Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i obaveštava ih da su rode ostale u njihovom kraju. Misleći da sa pticama nešto nije u redu, meštani od ornitologa zahtevaju pomoć u vidu zbrinjavanja roda.

Manji broj belih roda naučio je da prezimi u našem okruženju. Ove pametne ptice znaju da ulove i miševe u polju, ali i da hranu nađu na smetlištima, kaže Sandra Jovanović, koordinator Popisa belih roda u Srbiji.

Ona apeluje na ljude da ornitolozima prijave bele rode koje su ostale u njihovoj okolini, ali da ih ne uznemiravaju. 

Pomoć pticama je potrebna jedino ako one nisu u stanju da polete ili u slučaju očigledne povrede, kaže Sandra Jovanović.

Autor:  Milan Ružić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00