petak, 2. decembar 2016.  23:07h
Pročitano 1740 puta

Pokrajina stipendira buduće vaspitače na romskom jeziku

Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine uručila je danas stipendije studentima koji pohađaju Visoku školu strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” u Vršcu, na smeru: Vaspitač na romskom jeziku.

Mesečni iznos stipendije iznosi 6.000 dinara Mesečni iznos stipendije iznosi 6.000 dinara D.D.

Ove školske godine, pokrajinska Kancelarija za inkluziju Roma stipendira 18 studenata – budućih vaspitača. Mesečni iznos stipendije iznosi 6.000 dinara. Od osnivanja, pa do sada, na ovom smeru je upisano 54 studenta, a diplomiralo je njih 14.

Značaj ovog programa ogleda se u očuvanju kulturnog identiteta pripadnika romske nacionalne manjine i stvaranje romske intelektualne elite, koja treba da se uključi u proces unapređenja položaja Roma, pre svega, kroz školsko-obrazovni sistem i pružanje podrške budućim naraštajima.

Pomoćnica u Sektoru za unapređenje položaja Roma u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Tamara Mohači, poželela je studentima uspešnu godinu studiranja. Ona je istakla da je još uvek neophodno razvijanje delotvornih pristupa u pružanju dodatne socijalne i obrazovne podrške onima kojima je takva podrška potrebna, te da je podrška obrazovanju Roma jedan od preduslova za smanjenje siromaštva. O značaju stvaranja visokoobrazovanih kadrova za romski jezik, u smislu očuvanja identiteta romske zajednice, govori i mera stipendiranja školovanja budućih vaspitača na romskom jeziku.

 

urucivanje nagrada romima

 

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za inkluziju Roma Dušan Radul zahvalio se Pokrajinskoj vladi što je stvorila mogućnost za obrazovanje, kao i stipendije za školovanje vaspitača dece predškolskog uzrasta na romskom jeziku.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i poslanica u Skupštini AP Vojvodine Jelena Jovanović, predsednica Saveta za integraciju Roma Pava Čabrilovski, prof. dr Euđen Činč, pomoćnik direktorice i studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“, kao i predstavnici Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

 

romski vaspitaci

Autor:  D.Dimitrov
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00