nedelja, 27. novembar 2016.  18:52h
Pročitano 2380 puta

Dolovački ratari predali su operaterima ambalažu od pesticida

Udruženje građana „Eko 13” realizovalo je danas u Dolovu projekat pod nazivom „Zdravo čisto Dolovo”.

Pet traktora kružilo je ulicama Dolova i prikupljalo ambalažu od pesticida, a jedna prikolica je bila stacionirana i u samom centru sela Pet traktora kružilo je ulicama Dolova i prikupljalo ambalažu od pesticida, a jedna prikolica je bila stacionirana i u samom centru sela N.R.

Projekat su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Pančeva i Institut „Tamiš” Pančevo kao i dolovačka mesna zajednica i JKP „Dolovi”.

Jedna od najvećih opasnosti za životnu sredinu i zdravlje ljudi jeste ambalaža od pesticida koja se posle upotrebe samih hemijskih sredstava nepravilno odlaže, skladišti ili baca. Ona se često baca sa ostalim smećem, ili se baca direktno na njivi posle upotrebe, a često se u ne znanju šta sa tim opasnim otpadom uraditi i skladišti negde u kući. 

 

Akcija cISTO DOLOVO.2

 

Upravo zbog svega toga udruženje „Eko 13” pokrenulo je ovu akciju. Najpre su juče u zgradi mesne zajednice stručnjaci Instituta „Tamiš” održali predavanje na ovu temu. Skrenuta je pažnja na to kako se pravilno odlaže ambalaža od pesticida i raznih drugih hemikalija. 

Iskorišćenu ambalažu treba najpre isprati tri puta i iscediti u prskalicu. Zatim ambalažu treba probušiti na nekoliko mesta i spakovati je u plastične džakove i odložiti u prostoriju koja je pod ključem. Tako sačuvanu ambalažu predati ovlašćenim operaterima prilikom akcija koje se sada sprovode bar nekoliko puta godišnje.

 

akcija cISTO DOLOVO.3

 

Danas u prepodnevnim časovima nastavljena je akcija, ovoga puta na terenu, po samom selu. Pet traktora kružilo je ulicama Dolova i prikupljalo ambalažu od pesticida, a jedna prikolica je bila stacionirana i u samom centru sela gde su meštani mogli da donesu ovaj opasan otpad. Više od 50 meštana dalo je svoj doprinos ovoj akciji a prikupljena je velika količina ambalaže.

Jelena Novakov kordinatorka akcije ispred udruženja „Eko 13” zadovoljna je odzivom meštana i smatra da je urađen odličan posao. Poenta je da se pre svega podigne nivo svesti kod građana o ovom problemu, a slične akcije će se sprovoditi i u narednom periodu kako u Dolovu, tako i u drugim naseljenim mestima.

 

akcija cISTO DOLOVO.5

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

0 #1 kole 29-11-2016 23:12
Ideja odlična, treba samo narod blagovremeno obavestiti i naravno dače odziv biti dobar, do sada stvarno nismo znali gdečemo i štačemo sa tom anbalažom, niko nevoli ni u domačinstvu daje čuva u nedogled. Međutim ovakve akcije da budu redovne i da se zna dače biti svake godine barem dva puta u toku leta ako ne može drugačije ili da se postavi neki kontejner gdebi pri povratku sa njive odmah odlagali bilobi naj bolje rešenje. A i ostala plastična anbalaža boce i slično bi trebalo da imaju nekoliko mesta u selu za odlaganje i tu mislim daje lakše jeftinije organizovati
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00