petak, 25. novembar 2016.  14:01h
Pročitano 1940 puta

Potpisan Sporazum o saradnji protiv nasilja u porodici

Konferencija povodom pet godina postojanja i rada Sigurne kuće Pančevo i obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na kojoj je zaključen Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Pančeva, održana je danas u Pančevu.

Danas je zaključen Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Pančeva Danas je zaključen Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Pančeva Grad Pančevo

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da o borbi protiv nasilja nad ženama i uopšte nasilja u porodici, ne bi trebalo da pričamo samo danas kad se potpisuje ovaj sporazum ili danas kada se obeležava ovaj međunarodno značajan dan.

O borbi protiv nasilja nad ženama trebalo bi da pričamo i protiv toga se borimo svaki dan, jer se nasiljem u porodici i nasiljem nad ženama uništava jedna zajednica, degradira porodica, a porodica je osnovni stub razvoja našeg društva, poručio je gradonačelnik, istakavši da je borba protiv nasilja u porodici jedan od prioriteta lokalne samouprave.

 

gradonacelnik sasa pavlov na 5 godina sigurne kuce

 

Gradonačelnik je naglasio značaj i doprinos Sigurne kuće i svih potpisnika sporazuma – ustanova, institucija i organizacija na teritoriji grada Pančeva, u borbi protiv nasilja nad ženama, kako u svom delokrugu rada, tako i u njihovom zajedničkom, koordinisanom delovanju, a nakon potpisivanja sporazuma, ti rezultati biće izraženiji i veći, očekuje Pavlov.

Siguran sam da ćemo i u narednom periodu, i nakon potpisivanja ovog sporazuma, pokazati da jedan jak i dobro organizovan društveni sistem može da se bori protiv ove društveno negativne pojave, a na takav način ćemo našim ženama, siguran sam, još jednom dati jasan znak da nisu same u ovoj borbi, rekao je gradonačelnik.

O Sigurnoj kući i važnosti koju ovaj dan ima za prihvatilište i za zajednicu, govorila je rukovoditeljka Sigurne kuće Jasna Vujičić, dok je stručna radnica u Sigurnoj kući Dragana Jeminović predstavila statističke podatke i detaljnije govorila o funkcionisanju ove ustanove.

I pre pet godina, kao i danas, nasilje je aktuelan problem, ali danas, možda više nego ranije, borimo se protiv toga svim raspoloživim sredstvima, rekla je Jasna Vujičić i dodala da su potpisnici sporazuma pomogli da se razvije nova usluga socijalne zaštite.

 

jasna vujicic sigurna kuca pancevo upraviteljka

 

Ona je podsetila da su pre pet godina počeli sa malim resursima.

Počeli smo da učimo i sazrevamo i da se trudimo da stvorimo mrežu podrške koja će na iskren način pomoći ženama koje su u problemu nasilja, a nikako ne smemo da zaboravimo da uz žene idu i deca. O tome da u ovoj borbi ne možemo sami ukazuje i taj momenat da smo još 2012. potpisali sporazum, gde je grad Pančevo bio preteča u odnosu na sve ostale, ali je u skladu sa zakonskim promenama, bilo neophodno da danas tu vrstu sporazuma ponovo potpišemo i da se ponovo podsetimo i ukažemo šta su to naše obaveze, izjavila je Vujičić.

 

IMG 20161125 123521

 

Nakon predstavljanja rada Sigurne kuće, zaključen je Sporazum o saradnji između Centra za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo, Grada Pančeva, Policijske uprave Pančevo, Opšte bolnice Pančevo, Doma zdravlja Pančevo, Aktiva direktora osnovnih škola, Aktiva direktora srednjih škola, Predškolske ustanove „Dečija radost“, Osnovnog suda u Pančevu, Prekršajnog suda u Pančevu i Osnovnog Javnog tužilaštva Pančeva.

 

IMG 20161125 123939

 

Prisutni su, potom, imali priliku da pogledaju izložbu nakita Jelene Gajić, nekadašnje korisnice Sigurne kuće i korisnice subvencije za samozapošljavanje Grada Pančeva u 2016. godini.

Sigurna kuća u Pančevu zbrinjava žene sa i bez dece iz Južnobanatskog regiona i poseduje licencu za rad.
SOS telefon Sigurne kuće 0800/ 100 113. Poziv je besplatan.

 

ucesnici proslave

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00