četvrtak, 24. novembar 2016.  18:36h
Pročitano 4703 puta

Gorani postavili hranilice za ptice u OŠ “Sveti Sava”

Pokret gorana i centar volontera Pančevo danas je nastavio svoje aktivosti u okviru projekta "Ptice naši sugrađani" u okviru kojeg brinu o malim pticama u našem gradu.

U dvorištu OŠ “Sveti Sava” u Pančevu danas je postavljeno nekoliko pojilica i hranilica za male ptice U dvorištu OŠ “Sveti Sava” u Pančevu danas je postavljeno nekoliko pojilica i hranilica za male ptice L.K.

Aktivisti pančevačkih gorana posetili su danas OŠ “Sveti Sava” i u dvorištu škole postavili nekoliko hranilica i pojilica za male ptice.

Svoje aktivnosti na zbrinjavanju ptica gorani će nastavi i u narednom periodu na veliko zadovoljstvo najmlađih sugrađana i ljubitelja ptica.

 

djaci ucesnici akcije

 

Projekat “Ptice naši sugrađani” je počeo u julu, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva, a prema planu trajaće do kraja ove godine.

Sastoji se iz dve faze. U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta učili su o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice. Nakon toga, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, postavljene su po pančevačkim parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu se montira i pojilica u koju se sipa voda. 

 

objasnjenje deci kako se ubacuje hrana

 

Želja gorana je da se najmlađi Pančevci podstaknu da brinu o malim pticama stanaricama i da im pomognu da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju.

 

postavljanje hranilice

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00