petak, 18. novembar 2016.  11:28h
Pročitano 1814 puta

Prvi put u istoriji vojska izlazi na ulice

Vojni sindikat Srbije zakazao je za nedelju, 27. novembar u 11.55 časova prvi protestni skup zaposlenih u sistemu odbrane, na kojem će biti zatraženo povećanje plata. 

Pripadnici Vojske Srbije će prvi put u istoriji naših oružanih snaga održati protestni skup koji je zakazan 27. novembra ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu Pripadnici Vojske Srbije će prvi put u istoriji naših oružanih snaga održati protestni skup koji je zakazan 27. novembra ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu http://www.vs.rs/

Pripadnici Vojske Srbije će prvi put u istoriji naših oružanih snaga, održati protestni skup koji je zakazan ispred sedišta Ministarstva odbrane u Beogradu.

Vojni sindikat Srbije pozvao je svoje članove i sve građane da se okupe i zatraže poboljšanje materijalnog statusa oficira, podoficira, vojnika i civila zaposlenih u sistemu odbrane.

Ministarstvo odbrane donelo je više važnih akata bez uvažavanja našeg stava. Reč je o pravilnicima o platama, putnim troškovima, radnom vremenu, dnevnicama... Oni su doneti bez ikakvih konsultacija sa nama, iako se najdirektnije tiču materijalnog položaja, kaže za “Novosti” Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Najvažniji zahtev biće usaglašavanje osnovice za obračun plata sa zakonskim minimumom. Zbog višegodišnje neusaglašenosti više od 70 posto zaposlenih u sistemu odbrane prima platu koja je manja od republičkog proseka. Jedan od neslavnih aduta organizatora protesta je i podatak da više od 80 posto vojnih i civilnih lica mesečno zarađuje manje od iznosa potrošačke korpe.

 

protest sindikata vojske

 

 

Da li je protest po Zakonu

U Ministarstvu odbrane Republike Srbije podsećaju da po zakonu profesionalni pripadnici vojske nemaju pravo na štrajk. Organizatori skupa, sa druge strane, ističu da se ovak propis ne odnosi i na učestvovanje u zborovima.

Zabranjen je samo štrajk, protestna okupljanja nisu. Nošenje uniforme, takođe, nije dozvoljeno samo na političkim skupovima, pa su naši članovi slobodni da na protest dođu i uniformisani, navodi Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00