petak, 18. novembar 2016.  09:14h
Pročitano 6409 puta

Iz Poreske stigla paprena rešenja za odvodnjavanje za 2015. i 2016. godinu

Naknada za odvodnjavanje koju plaćaju svi građani koji imaju zemlju na melaricionom području ove godine je drastičnom poskupela i mora da se plati unapred.

Osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje za građevinsko zemljište je prosečan katastarski prihod za katastarsku opštinu u kojoj se to zemljište nalazi u visini dvadesetostrukog iznosa naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Poreske uprave Osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje za građevinsko zemljište je prosečan katastarski prihod za katastarsku opštinu u kojoj se to zemljište nalazi u visini dvadesetostrukog iznosa naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Poreske uprave Pančevo.MOJKraj.rs

Građanima su počela da pristižu rešenja Poreske uprave na ime naknade za odvodnjavanje, a pojedini su dobili vrtgolave račune, koji idu i do 43.000 dinara za godinu dana.

Veći broj građana Pančeva obratio nam se s pitanjima da li je država bila u obavezi da obračuna naknadu za odvodnjavanje u ovoj godini ili to može da radi i retroaktivno, a takođe je bilo i pitanja koja su se odnosila na to kako može da se računa naknada na svako zemljište, ako se na njemu ne vrši odvodnjavanje.

Prema rešenjima koja su stigla na adrese građana, naplata odvodnjavanja zemljišta uvećana je za oko dvadeset puta, retroaktivno za 2015. godinu i za 2016. godinu, sa rokom naplate od 15 dana od dana prijema, kao i zaprećenom plenidbom imovine u slučaju da se ne plati.

Odgovor smo potražili od Poreske uprave, koja je rešenja i izdala. S obzirom da je Poreska uprava ustanovila proceduru rada s medijima, tako da se na sva novinarska pitanja odgovara isključivo pismeno, putem mejla, nismo bili u prilici da dobijemo odgovore na sva pitanja.

Odgovor, dobijen ovog jutra iz Poreske uprave objavljujemo u celosti: 

"- Shodno odredbi člana 170. Zakona o vodama, u toku je donošenje i uručivanje rešenja kojima se utvrđuje naknada za odvodnjavanje zemljišta za 2015. i 2016. godinu, svim obveznicima na teritoriji Republike Srbije.

- Naknada za odvodnjavanje plaća se za uređenje vodnog režima zemljišta na meliracionom području, odnosno delu meliracionog područja, odvođenjem suvišnih voda sistemima za odvodnjavanje, kojim upravlja javno vodoprivredno preduzeće, kao i za odvodnjavanje poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, objekata saobraćajne infrastrukture i drugih dobara u opštoj upotrebi, osim zemljišta pod zgradama. 

- Poreska uprava naknadu za odvodnjavanje građevinskog zemljišta utvrđuje počev od obaveze za 2013. godinu.

- Stope za utvrđivanje naknade za odvodnjavanje propisane su Uredbom o visini naknade za vode. Stope koje su primenjivane za utvrđivanje obaveza za 2015. i 2016. godinu su identične, ali su u odnosu na prethodne godine povećane.

- Prema Uredbi o visini naknade za vode, osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje, za poljoprivredno i šumsko zemljište je iznos katastarskog prihoda. Na iznos katastarskog prihoda primenjuju se stope propisane ovom uredbom. 

- Osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje za građevinsko zemljište je prosečan katastarski prihod za katastarsku opštinu u kojoj se to zemljište nalazi u visini dvadesetostrukog iznosa naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

- Sve podatke o vlasnicima, odnosno korisnicima poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, površinu istog, iznos katastarskog prihoda kao osnovice za obračun naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog i šumskog, kao i građevinskog zemljišta, Poreska uprava dobija od Republičkog geodetskog zavoda."

 

clan 170 zakona o vodama republike srbije

Na slici: Evo šta predviđa član 170. Zakona o vodama

 

Iz odgovora koja su nam dostavljena mejlom nismo saznali zašto su rešenja doneta ovako kasno i zašto retroaktivno, kao ni da li je moguće da se ova poreska obaveza plati u više rata. Iz odgovora Poreske uprave ostaje nejasno i zašto odvodnjavanje s građevinskog zemljišta plaćaju i oni koji stanuju u zoni, u kojoj je odvođenje vode već uređeno sistemom atmosferske kanalizacije, a u članu 170. Zakona o vodama piše da bi oni trebalo da budu izuzeti od plaćanja ove obaveze.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Komentari  

+2 #1 dragana savic 18-11-2016 13:41
kako to da pio fond ne isplacuje penzije retroaktivno po pravosnaznom sudskom resenju , zakon iz decembra 2011. a resenja o placanju za odvodnjavanje idu retroaktivno od 2013. , da li se sme slati obicnim pismom bez urucivanja na ruke sa podacima jmbg na resenju, i cak salju na pogresne adrese, i kako je moguce da na reklamaciju o kvadraturi placa i dokazu da postoji objekat, nema umanjenja za povrsinu objekta
Odgovori
+3 #2 jelisaveta 18-11-2016 13:57
Bas me zanima dali dobijam odstetu kada mi je to zemljiste poplavljeno i nemam nikav prinos onda. A zivim od toga.Ko ce to onda da plati, a i ako plate da li se ceka jedno 5 godina i na rate po 100 din mesecno.Lopovi jedni, koji jos i unapred prete plenidbom.Dokle vise da izdrzavamo ogromni drzavni aparat i sve stranacki zaposlene u njemu.
Odgovori
+1 #3 živoslav 18-11-2016 20:27
Zanima me šta bi trebalo da rade oni građani koji su dobili rešenje o uplati a da pri tom nemaju niti jedan metar kvadratni zemljišta u sopstvenom vlasništvu? Da li da platimo pa da se žalimo, ili obrnuto?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00