četvrtak, 17. novembar 2016.  15:16h
Pročitano 1391 puta

Komemoracija za Jevreje stradale u Drugom svetskom ratu

Na spomen-obeležju Stratište, na Jabučkom putu, danas je održana komemoracija za Jevreje postradale u Drugom svetskom ratu.

Venac u ime Grada Pančeva položili su zamenik gradonačelnika Predrag Živković i član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar Venac u ime Grada Pančeva položili su zamenik gradonačelnika Predrag Živković i član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar Grad Pančevo

Venac u ime Grada Pančeva položili su zamenik gradonačelnika Predrag Živković i član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar.

Zamenik gradonačelnika Predrag Živković poručio je da ne smemo zaboraviti strahovite zločine nad Jevrejima.

Ovde smo da ne dopustimo da se zaborave strahoviti zločini koji su nad Jevrejima počinjeni, jedan sistematski progon i genocid na koji pomislimo čim čujemo ili izgovorimo reč „holokaust“. Svi ti ljudi, sve te žrtve, deo su naše istorije, naše države, našeg grada, grada u kome u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti, kazao je Živković.

Živković je istakao da u tom duhu treba da vaspitavamo našu decu, upoznajući ih sa istorijom i negujući prave vrednosti.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Njena ekselencija Alona Fišer Kam istakla je da je Holokaust najstrašnije poglavlje u istoriji čovečanstva i da je u njemu stradalo oko 6 miliona Jevreja širom Evrope, među kojima je bilo 80.000 Jevreja iz Srbije.

Možda će ova komemoracija preneti poruku da treba da se borimo protiv svih izraza govora mržnje i zločina iz mržnje, izražavanja netolerancije i odbojnosti prema drugačijima. Nažalost, čak i danas, nakon više od 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, i dalje se suočavamo sa porastom antisemitizma, mržnje, fanatizma i netolerancije. Naša misija je da osiguramo da se takva tragedija nikada više ne ponovi, ni nama ni bilo kom drugom narodu, rekla je Njena ekselencija Fišer Kam.

 

montijas

 

Prisutnima su se obratili i osvrnuli na istorijske činjenice predsednik Jevrejske opštine u Pančevu David Montijas i potpredsednica Miroslava Kon Panić, predsednik Saveza jevrejskih opština dr Ruben Fuks i direktor Istorijskog arhiva Pančeva Milan Jakšić.

Zahvaljujem se svim prisutnima što ste danas ovde sa nama da podelite naša osećanja i uspomene na nevine žrtve koje su na ovom mestu nepravedno i sa najvećom okrutnošću osuđene na smrt iz jednog jedinog razloga – što su bili Jevreji, rekao je Montijas.

Počast žrtvama odali su i Ambasadorka Izraela u Srbiji Njena ekselencija Alona Fišer Kam, predsednik Skupštine grada Tigran Kiš i članovi Gradskog veća, predsednici i predstavnici Jevrejske opštine Pančevo, Saveza jevrejskih opština, kao i šest jevrejskih opština u našoj zemlji, pančevačkih Udruženja antifašista i Udruženja boraca – SUBNOR, predstavnici MZ Jabuka i ostali poštovaoci i članovi jevrejske zajednice u Srbiji.

 

komemoracija

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00