sreda, 9. novembar 2016.  16:26h
Pročitano 980 puta

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar obeležen je danas u Pančevu polaganjem venaca na spomen-obeležje Stratište i komemoracijom za postradale Jevreje.

Danas su položeni venci na spomen-obeležje Stratište i održana komemoracija za postradale Jevreje Danas su položeni venci na spomen-obeležje Stratište i održana komemoracija za postradale Jevreje Grad Pančevo

Skup je otvorio predsednik Udruženja antifašista Pančeva Miladin Stanimirović, zatim su se obratili član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković i predsednik Jevrejske opštine Pančevo David Montijas, nakon čega se direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić osvrnuo na istorijske činjenice.

Član Gradskog veća rekao je da su oslobođenjem od fašizma prekinuti zločini počinjeni nad stanovništvom i poručio da je veliki pogrom koji se dogodio upozorenje svima nama i snažna poruka da ne dozvolimo da se ikada više tako nešto ponovi.

Sećanje na Holokaust, na surove zločine počinjene nad Jevrejima deo je naše istorije, na nacionalnom ali i na lokalnom nivou, jer je naš grad oduvek bio zajednica u kojoj žive ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti, istakao je Čučković.

Kristalna noć, nasilje koje se u Nemačkoj dogodilo 9. novembra 1938. godine, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

cuckovic stratiste jevreji

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00