ponedeljak, 7. novembar 2016.  20:48h
Pročitano 2554 puta

Mašinska škola u Pančevu obeležila 70 godina postojanja

Svečanom akademijom u Kulturnom centru Mašinska škola Pančevo obeležila je 70 godina postojanja i rada ove srednjoškolske ustanove.

Mr Milorad Ilić, direktor škole podsetio je prisutne na početke škole, njen razvoj ali i ukazao na pravce daljeg unapređenja Mr Milorad Ilić, direktor škole podsetio je prisutne na početke škole, njen razvoj ali i ukazao na pravce daljeg unapređenja Pančevo.MOJKraj.rs

U pripremi i realizaciji programa učestvovali su profesori i učenici škole, dat je osvrt na početke ali i predstavljena vizija daljeg razvoja Mašinske škole Pančevo.

Na svečanoj akademiji su se prisutnima obratili direktor škole mr Milorad Ilić, mr Tatjana Božić, gradska većnica zadužena za obrazovanje, i specijalni savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević

Mr Milorad Ilić, direktor škole podsetio je prisutne da je nastanak ove obrazovne institucije vezan za spajanje dve posleratne škole: stručne podružne i ženske zanatske škole. 

Njihovim spajanjem 1946. godine nastala je državna industrijsko zanatska škola za koju vezujemo svoju istoriju. Tada je započinjalo novo vreme veoma dinamičnog privrednog razvoja, vreme industrijalizacije i bili su potrebni novi pristupi obrazovanju. Dugo smo imali odrednicu škola učenika u privredi, nosili ime Boris Kidrič. Red je da kažemo, sa ove istorijske distance da je Boris Kidrič bio prvi ministar za industriju i glavni strateg izgradnje jugoslovenske privredne tog posleratnog vremena. Generacije naših majstora, tehničara, inžinjera, bivših učenika naše škole su postajali nosioci tog razvoja, kazao je Ilić. 

Škola je prolazila kroz razne promene i reforme, dugo su delili istorijski put sa Elektrotehničkom školom Nikola Tesla, prošli kroz eksperiment usmerenog obrazovanja, da bi 1987. godine dobili oblik nalik današnjem, i postali škola za obrazovanje učenika mašinske i saobraćajne struke. Novo doba škole počinje devedesetih godina prošlog veka kada dobijaju naziv Mašinska škola “Pančevo”.

 

dragana vasovic

 

Tokom proslave, predstavljene su i projektne aktivnosti Mašinske škole i profesori koji su članovi ovih projektnih timova. Svoja iskustva u radu sa decom u školi preneli su diplomirani vazduhoplovni inženjer Vladimir Božičković i Dragana Vasović, diplomirani inženjer mašinstva. Dragana Vasović koja predaje mašinsku grupu predmeta, proglašena je za profesora godine i na bini joj je uručeno priznanje.

Mr Milorad Ilić kaže da se u to vreme desio i najsnažniji uticaj na formiranje tehnološkog usmerenja i novih obrazovnih profila, jer su prelaskom više inženjera, pretežno iz vazduhoplovne industrije u školu, prenete najznačajnije tehnologije tog vremena. 

Radi se o tehnologijama projektovanja i proizvodnje pomoću računara. Bila je to misija budućnosti, jer ono što predstavlja novinu u vazduhoplovstvu tek mnogo godina kasnije postaje pristupačno u drugim oblastima tehnike. Imali smo veliku privilegiju da budemo prvi. Mašinska škola danas predstavlja centar novih tehnologija. Naši obrazovni profili su tako projektovani i definisani da odgovaraju zahtevima savremene proizvodnje i novih tehnologija. To su pre svega tehničari za kompjutersko konstruisanje, tehničari za kompjutersko upravljanje, operateri mašinske obrade, a verovatno najviše tehničari mehatronike. Volimo da kažemo da oni predstavljaju zanatlije novog doba što oni u stvari i jesu, kaže Ilić.

Ono što se u Mašinskoj školi uči: projektovanje na računaru, programiranje i rad na numeričkim mašinama, dijagnostika, i održavanje mehatronskih sistema smatra se imperativom za pokretanje i vođenje savremene proizvodnje. 

Znanja naših učenika su veoma primenjiva a to smo uspeli da promovišemo i dokažemo kroz rad na našim, sada već nadaleko poznatim projektima: spartakus, vetrogenerator, vetrosol, biciklofon. Škola smo koja je uvela tehnologiju 3D štampe, koja ima tri projektna tima, koja je razvila originalni koncept učenja na raznim inženjerskim projektima. Nivo, kvalitet i kompetencije naših inžinjera prevazilazi potrebe škole i veoma je primenjiv u mnogim našim firmama, prvenstveno mislim na sektor malih i srednjih preduzeća, naglasio je Ilić.

On je istakao da se glavno usmerenje škole u budućnosti odnosi na unapređenje saradnje sa privredom kroz uvođenje dualnog obrazovanja. 

Naša dosadašnja iskustva izvođenja praktične nastave su na korak od klasične dualne nastave. Verujemo da će poslodavci uskoro biti oslobođeni raznih prepreka i podržati ovaj obrazovni trend budućnosti. Pored klasičnog dualnog obrazovanja negujemo i promovišemo naš originalni concept obrazovanja, pri čemu se glavni deo praktičnih veština usvaja u školi kroz učenje i rad na projektima. Za nas je budućnost odavno počela. Mi školu budućnosti vidimo kao obrazovnu preduzetničku organizaciju a iz nje će izlaziti zanatlije novog doba spremne za direktno uključivanje u najsavremenije projektno-proizvodne procese ali i pokretanje sopstvenih biznisa. Učimo ih da budu kreativni, inovativni i preduzetni. Biti učenik Mašinske škole je veoma korisno i interesantno, a sve više postaje i privilegija. Ponosni smo što posle 70 godina možemo da kažemo das mo dostojni istorije naše, ponosni smo što nosimo ime grada i što ga kroz naša ostvarenja promovišemo, ponosni smo na sve što smo do sada ostvarili i spremni smo za nove izazove, zaključio je u svom govoru Milorad Ilić.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje čestitala je jubilej naglašavajući da Mašinska škola sada posle 70 godina postojanja započinje novi veliki posao.

Pred vama su mladi ljudi željni znanja i napretka. Sagledavajući rad škole videla sam da ima viziju da bude najbolja, ali i drugačija, škola za buduće stručnjake. Sada kada je Mašinska škola u samom vrhu srednjih škola u Srbiji pomoći ćemo da istrajete u svom radu. Uhvatićete se u koštac s dualnim obrazovanjem a već vidimo konkretne rezultate, rekla je Božić.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obratio se Miloš Blagojević, specijalni savetnik, čestitajući jubilej i naglašavajući da se ime Mašinske škole u ministarstvu spominje s velikim uvažavanjem.

Upravo ovaj koncept projektnog obrazovanja, o kojem je direktor pričao, ušao je u nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i kao jedan primer na koji će sve ostale škole u Srbiji moći da se ugledaju i da ga primene u svojoj sredini. Siguran sam da će Mašinska škola nastaviti i dalje sa ovako uspešnim projektima kakve je imala i do sada i da će biti jedan od nosilaca ovog dualnog obrazovanja u Srbiji, kazao je Blagojević.

 

IMG 20161107 175015

 

Putem skajpa gostima u Kulturnom centru Pančevo obratio se i 22-ogodišnji Aleksandar Tomić iz Omoljice, bivši đak Mašinske škole, koji poslednjih 20 meseci živi u Americi i koji je ispričao nešto o svojoj firmi koju je tamo osnovao, poslovima koje radi zahvaljujući 3D modeliranju koje je naučio u srednjoj školi i patentu na kojem trenutno radi.

U programu su učestvovali Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo i učenici Mašinske škole. 

Svečana akademija završena je mini rok koncertom benda profesora Mašinske škole uz pomoć hora Vokal kids iz Pančeva.

 

IMG 20161107 180420

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00