petak, 4. novembar 2016.  12:29h
Pročitano 5612 puta

General-major Enes Taso zaslužni građanin grada Pančeva

Odlukom Skupštine grada, na sednici održanoj danas, za zaslužnog građanina Pančeva proglašen je general-major u penziji Enes Taso.

Za zaslužnog građanina Pančeva proglašen je general-major u penziji Enes Taso Za zaslužnog građanina Pančeva proglašen je general-major u penziji Enes Taso Grad Pančevo

Enes Taso rođen je 1946. godine u Prijepolju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske i Školu operatike u Centru visokih vojnih škola JNA.

Obavljao je dužnosti komandira voda i čete, zamenika komandanta bataljona, komandanta bataljona, pomoćnika načelnika štaba brigade, načelnika štaba brigade. Bio je komandant reprezentativne 51. mehanizovane brigade u Pančevu, od njenog osnivanja do rasformiranja. Lično je učestvovao u poplavama, požarima, zimskim i drugim elementarnim nepogodama radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara u Pančevu i u Banatu.

Jedan je od retkih učesnika u čak 36 metodsko-pokaznih vežbi najvišeg domaćeg i inostranog vojnog i državnog vrha.

Osim u Pančevu službovao je i u Vršcu i Sarajevu. U ratu 1991-1992. bio je komandant brigade u istočnoj Slavoniji i načelnik Operativnog odeljenja u Štabu Druge vojne oblasti u Sarajevu. Prilikom izvlačenja Komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva teško je ranjen u masakru koji je izvršen u Dobrovoljačkoj ulici.

U vojnim krugovima cenjen je kao izuzetan stručnjak, visoki profesionalac, a zbog naglašene spremnosti da saradnicima izađe u susret i uvaži lične probleme, poznat je kao omiljen starešina u rezervnom vojnom sastavu Južnog Banata. Unapređivan je vanredno.

Iako je proglašen ratnim vojnim invalidom druge kategorije, nakon odlaska u penziju i dalje aktivno učestvuje u raznim civilnim i vojnim društvima, naročito u Udruženju za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade, koja se pridružuje inicijativi za dodelu priznanja.

Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade “22. decembar“ za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima..

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Pančeva.

Stoga, zbog sveukupnih zasluga, Grad Pančevo za počasnog građanina Pančeva proglašava Enesa Tasa, general-majora u penziji.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Komentari  

0 #1 Ibrahim 26-08-2017 08:40
https://www.youtube.com/watch?v=6qvn-E03HK8
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00