četvrtak, 3. novembar 2016.  09:35h
Pročitano 2184 puta

Danas je Dan čistog vazduha

Dan čistog vazduha, 3. novembar, u Pančevu je danas obeležen u Narodnoj bašti sadnjom mladice javora.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Ženja Marinković iz JKP "Zelenilo" jutros su zajedno posadile mladicu javora Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Ženja Marinković iz JKP "Zelenilo" jutros su zajedno posadile mladicu javora Pančevo.MOJKraj.rs

Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Ženja Marinković iz JKP "Zelenilo" jutros su zajedno posadile ovo drvo.

S obzirom da su biljke prirodni prečistači vazduha rešili smo da je Dan čistog vazduha u saradnji sa Javno-komunalnim preduzećem “Zelenilo” posadimo jednu mladicu javora u Narodnoj bašti. Namerno smo se odlučili da to bude samo jedna mladica drveta, jer smo želeli da stavimo akcenat na to da je svako drvo važno i da ono ima doprinos u prečišćavanju vazduha, rekla je Banjai.

Ženja Marinković iz JKP Zelenilo je podsetila da se u ovom preduzeću tokom godine zasadi veliki broj sadnica.

Dan čistog vazduha simbolično smo obeležili tako što smo zajedno sa Gradom zasadili jednu lepu mladicu, ali JKP Zelenilo inače skoro svakog dana obeležava Dan čistog vazduha, jer svake godine usadimo više hiljada stabala u našem gradu i okolini i mislim da je naš doprinos čistom gradu u vazduhu veliki, kazala je Marinković.

 

IMG 20161103 083726

 

Katarina Banjai kaže da se negativan epitet crne ekološke tačke u Evropi može teško izbrisati, jer se negativno ime brzo pamti, a kad je potrebno da se pretvori u jednu pozitivnu sliku i pozitivno ime, mnogo je teže to uraditi.

Ukoliko uporedimo situaciju od pre deset godina sa današnjom, ona je znatno poboljšana, jer su uloženi veliki napori kako od strane nadležnog Ministarstva, lokalne samouprave tako i od fabrika južne industrijske zone. Mnogo faktora je uticalo da se ti problemi prevaziđu, ali po mom mišljenju, na poboljšanje kvaliteta vazduha u Pančevu u velikoj meri je uticalo uvođenje automatskog sistema za monitoring, zato što se na taj način omogućilo registrovanje naglih skokova aerozagađenja i u datom trenutku se moglo reagovati i naći adekvatno rešenje za saniranje tog problema i kako se više ne bi ponavljao, rekla je Banjai.

U Pančevu, u ovom periodu, kao i u svakom drugom gradu, kada krene grejna sezona dolazi do blagog porasta koncentracije čestica, odnosno čađi i suspendovanih materija.

Katarina Banjai se nada da će se taj problem u narednim godinama rešiti, jer je od ove godine Grad Pančevo počeo sa obezbeđivanjem podsticajnih mera za korišćenje prirodnog gasa kao energenta kako bi se poboljšao kvalitet ambijentalnog vazduha.

Pošto je ovo bio prvi put da to radimo, a sredstva su ograničena, odlučili smo da tu priliku sada damo samo stanovicima MZ Vojlovica jer su najbliži južnoj industrijskog zoni a tamo su sve individualna domaćinstva. Taj javni poziv je završen, želeli smo da sufinansiramo izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je neophodna za uvođenje gasa u domaćinstva. To je deseti deo cene, ali je bio jako mali odziv. Pošto smo videli da će nam sredstva preostati, javni poziv ćemo ponoviti, ali ćemo ovoga puta predvideti i sufinansiranje građevinskih radova pri uvođenju gasa u domaćinstva, rekla je Katarina Banjai.

Taj novi javni poziv još uvek nije objavljen, jer se čeka potvrda od JP “Srbijagas”, s kojim Grad mora da potpiše dokumenta kojima se obavezuje da će finansirati i te radove.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00