sreda, 2. novembar 2016.  09:49h
Pročitano 2036 puta

Radulović: Građani piju vodu odličnog kvaliteta

Stanje kvaliteta vode je, kao i ranijih godina, odlično, rekao je Aleksandar Radulović, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Pančevo.

Aleksandar Radulović, direktor JKP Vodovod i kanalizacija, Pančevo Aleksandar Radulović, direktor JKP Vodovod i kanalizacija, Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

On je objasnio i kako je moguće da voda u pojedinim objektima ne bude preporučljiva za piće, a da u ostatku vodovodne mreže nema problema. Radulović je najavio i najznačajnije investicije na vodovodnoj mreži do kraja ove i u narednoj godini.

1. Kakav je kvalitet vode za piće u gradskom vodovodu i na javnim česmama, posebno ako se uzme u obzir činjenica da smo već imali nekoliko situacija da su građani upozoravani da voda nije preporučljiva za piće u pojedinim delovima mreže i pojedinim objektima?

S obzirom da smo prošle godine imali problematično stanje, uspeli smo da u zadnjih godinu dana stabilizujemo celu situaciju i da više nemamo takvih ekscesa i problema. Stanje kvaliteta vode je, kao i ranijih godina, odlično. Nemamo nikakvih problema u smislu iskakanja nekih stvari koje nisu dozvoljene u vodi kako u fizičko-hemijskom smislu, tako ni u mikro-biološkom. Dešava se tu i tamo da se na javnim česmama detektuje neka od bakterija ili eventualno povećana mutnoća za nijansu jača od dozvoljene, ali to nije alarmantno. Svako ima pristupa javnim česmama i svakojake stvari se dešavaju, a mi to ne možemo da kontrolišemo. Kada se ustanovi da je česma zbog nečega zaprljana, mi je dezinfikujemo. U fizičko-hemijskom smislu naša voda koju potiskujemo u cevovod je odlična. Međutim, desi se da u nekom datom momentu, u nekom delu cevi popusti talog koji je vezan za zidove cevi, da se zbog nečeg uzburka i malo oboji vodu, što nije nemoguće i čudno. To je samo jedan momenat. Voda je izuzetno kvalitetna i ovakva kakvu mi pravimo i proizvodimo ne može se naći u prirodi, sigurno u prečniku od oko 50 km oko Pančeva. Građani nemaju uopšte razloga da brinu.

2. Imali smo pre nekoliko meseci situaciju da voda nije bila preporučljiva za piće u pojedinim vrtićima i školama. Kako je moglo da se desi da voda u zatvorenom objektu ne bude za piće, a da u mreži u ostatku grada jeste za piće?

Voda u objektu prolazi kroz unutrašnje instalacije samog objekta i njen kvalitet zavisi i od kvaliteta samih instalacija u okviru nekog objekta. Ukoliko su instalacije u stanju koje nije dopušteno, onda i voda poprima vid zagađenja i postaje takva da nije preporučljiva za upotrebu. To već nije naš problem, jer mi isporučujemo voda koja je zaista kvalitetna. Da je sve ovo tako, pokazalo se odmah nakon dezinfekcije postojećih instalacija i točećih mesta jer je ispiranjem posle toga, vodom iz vodovoda, dostignut kvalitet vode na tim česmama onakav kakav bi i trebalo da bude. To je prilog tvrdnji da je problem bio samo u unutrašnjim instalacijama. To se dešava kada se voda duže vremena ne koristi, dolazi do zagrevanja vode u tim cevima i do nekih procesa koji nisu podobni i kad se posle dva ili tri meseca voda pusti iz tih cevi i česama koje su stare više od 50 godina, naravno da u njima ima svačega. Pogotovo ako znamo da razvoju bakterija pogoduje toplija sredina, a u bojlerima je naravno voda topla, tamo gde se meša topla i hladna voda idealno je mesto za razvoj bakterija. Građani moraju da znaju da se prema točećim mestima, česmama i prema unutrašnjim instalacijama moraju ophoditi na jedan krajnje brižniji način, jer nečistoća s točećih mesta bitno dovodi do narušavanja kvaliteta vode koja iz njih ističe. Bez obzira što je voda kvalitetna na ulazu u objekat prolaskom kroz takve unutrašnje instalacije ona može postati nezadovoljavajućeg kvaliteta.

3. Kakva je situacija s naplatom vode i koliki je procenat naplate?

S obzirom da je promenjena zakonska normativa za utuženje i taj deo postupka vezano za naplatu vode, a s obzirom i da građani na naše apele zadnjih godina zaista reaguju maksimalno i požrtvovano u smislu građanske odgovornosti, naplata je na prilično zadovoljavajućem nivou. Prosečna godišnja naplata nam je na nivou od oko 90%. To nam ukazuje na to da su građani shvatili da svojim doprinosom u smislu plaćanja svojih obaveza bitno utiču na kvalitet našeg rada i naravno da nam u tome mnogo pomažu, jer smo mi kao preduzeće prilično samostalni i trudimo se da svojim radom odgovorimo na sve potrebe građana, kako razvoja vodovodne mreže tamo gde je nema tako i održavanja sistema na onom nivou u kome nema iskakanja odnosno prekida u snabdevanju vodom niti narušavanja kvaliteta vode. Zahvalan sam građanima što su prilično savesni. Privreda prati ovaj trend, imamo problem s naplatom vode u nekoliko velikih potrošača, ali to je problem države a ne tih privrednih subjekata. Svi ostali imaju određeni vid kako privredne tako i građanske svesti, svi smo deo privrednog života grada i republike i međusobno se kroz privrednu aktivnost pomažemo. Naplata je i kod privrede u okvirima od 90%. 

4. Koliko je realno očekivati da se poveća procenat naplate na možda svih 100%?

S obzirom da JKP Grejanje u Pančevu ima procenat naplate od oko 98% i mi očekujemo da će u nekom doglednom vremenu građani shvatiti da više neće moći da ne plaćaju račune, jer u zadnjih godinu dana privatni izvršitelji su krenuli da rade vrlo aktivno i zaista se osećaju plodovi njihovog rada. Mnogi naši potrošači koji su se možda godinama nekako i provlačili i uspevali da na sudu dobiju odlaganje, zbog sporosti suda duže vremena ne budu u postupku, sada vrlo brzo „isplivaju“ na svetlo dana i ostaju bez vode sa ogromnim dugovima i velikim problemima. Da se to ne bi desilo normalno je da svi izmiruju svoje obaveze na vreme. Zato je dobro i da svako kontroliše svoju potrošnju vode, što nije teško, jer naš račun sadrži sve informacije vezano za tu tematiku. Nadam se da će u dogledno vreme svi svoje obaveze prema Vodovodu ispunjavati na onaj način na koji Vodovod ispunjava prema njima svoje obaveze. Vodovod ima mogućnost isključenja s mreže ali ne u svim slučajevima. U jednom većem broju slučajeva ima, to i radimo tamo gde su ljudi uporni u izbegavanju obaveze plaćanja računa, ali u nekim situacijama to ne možemo, kada su na primer u pitanju zgrade s većim brojem potrošača na jednom vodomeru. Tada koristimo sve zakonom dozvoljene postupke, pa čak i upisivanje hipoteke na stan.

5. U kakvom stanju je gradska vodovodna mreža i koliki su gubici u njoj?

U odnosu na period od pre jedno 15 godina gubici su svedeni na jedan skoro pa evropski nivo, i iznose oko 25%. Proizvodnja vode 2000. godine je iznosila nešto više od 14 miliona kubika, a fakturisano je bilo oko 8 miliona kubika, dok je danas proizvodnja vode oko 9,3 miliona kubika, a fakturiše se oko 6,5 miliona kubika vode. To pokazuje da je gubitak vode u mreži drastično smanjen.

6. Koje investicije na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži su predviđene do kraja ove i šta će biti planirano u 2017. godini?

Imamo nastavak velike investicije Nemačke razvojne banke (KfW)  koja se odnosi na razvoj vodovodne mreže u gradu. Dolovo je priključeno na vodovodnu mrežu, a potpisan je ugovor s izvođačem na izgradnji vodovoda Jabuka – Glogonj. Vrednost tih radova je 1.050.000 evra. U sklopu te javne nabavke bila je i rekonstrukcija vodovodne mreže u Pančevu u Dimitrija Tucovića i Moše Pijade. Vrednost tih radova je oko 260.000 evra. U tom programu je ostalo još 700.000 evra koje pokušavamo da usmerimo na izgradnju kanalizacije na Kudeljarskom nasipu. U prvoj polovini naredne godine to mora da se završi. Od lokalnih investicija ove godine smo iz gradskog budžeta radili kanalizaciju u Pelisterskoj, a trenutno se radi u Skadarskoj i Vlasinskoj ulici. Vodovodna mreža se radi u Pelisterskoj i Vlasinskoj ulici, kao i u Šarplaninskoj – u proseku, i upravo kreću radovi na Novoseljanskom putu. Završen je projekat za veliki Potamiški kolektor, očekujemo početak radova odmah od januara ili februara naredne godine. U završnoj fazi su projekti za kanalizacionu mrežu na Bavaništanskom putu za potrebe zatvora, ali koja će biti i za ceo Bavaništanski put, a finansira Republika. Uskoro ćemo kao Vodovod raspisati javnu nabavku za izgradnju vodovodne mreže na Starom Tamišu, a rade se projekti za vodovodnu mrežu za Skrobaru i Jabučki put. Koristimo sva moguća raspoloživa sredstva, i iz inostranih programa, iz budžeta, naša sredstva, podigli smo poslovnu politiku investicija na najviši nivo da bismo građanima što pre pružili standard koji bi trebalo da imaju u 21. veku.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00