ponedeljak, 31. oktobar 2016.  23:10h
Pročitano 1064 puta

Tribina o Zakonu o upotrebi znakovnog jezika

U Gradskoj upravi u Pančevu danas je organizovana tribina o primeni Zakona o upotrebi znakovnog jezika.

U Gradskoj upravi u Pančevu danas je organizovana tribina o primeni Zakona o upotrebi znakovnog jezika U Gradskoj upravi u Pančevu danas je organizovana tribina o primeni Zakona o upotrebi znakovnog jezika S.M.M.

Ovaj Zakon u Skupštini Srbije usvojen je pre više od godinu dana i očekivalo se da će on da olakša komunikaciju i pristup javnim službama gluvim i nagluvim osobama, ali na žalost, u praksi primena zakona je spora. 

Prvo u Pančevu a zatim u Zrenjaninu, na tribini kojoj su prisustvovali predstavnici Saveza gluvih i nagluvih Srbije i lokalnih vlasti, govorilo se o značaju primene Zakona o srpskom znakovnom jeziku. 

Suzana Maslać Matović, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije podsetila je da u Srbiji trenutno ima oko 30 hiljada gluvih i nagluvih lica, dok ih je Pančevu oko 12 hiljada. 

Ona je istakla da se gluvi i nagluvi i dalje suočavaju s otežanom komunikacijom gluvih i nagluvih kad odu kod lekara, u bankama, poštama, drugim javnim službama.

Kao što su arhitektonske barijere problem za osobe sa invaliditetom, za nas gluve su to komunikacijske barijere. Bilo bi idealno da u svim institucijama postoji službenik koji poznaje znakovni jezik da može da pruži uslugu. U Domovima zdravlja bi bilo dobro da postoji po jedan tumač, ne samo da zna znakovni jezik već i da ima licencu, rekla je ona.

 

pancevo 31 10

 

Gluve i nagluve osobe trebalo bi da znaju svoja prava koja su im zagarantovana Zakonom o znakovnom jeziku i da insistiraju na njegovoj primeni.

Nakon Pančeva danas, tribina je večeras održana i u Zrenjaninu. Ovakvih tribina biće i ubuduće, ne samo po lokalnim samoupravama u Vojvodini, već širom zemlje. Naredne tribine najverovatnije će biti po istočnoj Srbiji, zatim u Raškoj i Novom Pazaru.

U Novom Sadu, u nedelju, 13. novembra u Kulturnom centru Novog Sada biće održano 40. Festival kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije u oblasti folklora i recitovanja recitacija. Biće to prilika da se šira javnost upozna sa dostignućima gluvih i nagluvih u našoj zemlji.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00