petak, 28. oktobar 2016.  19:44h
Pročitano 1155 puta

Svaki građanin Ljubljane ima po 500 kvadratnih metara zelenila, a procenat reciklaže je 63% i raste

Tribina „Ljubljana – put do Zelenog grada Evrope“ u organizaciji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika održana je danas na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. 

Gosti – gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamenica gradonačelnika Tjaša Ficko predstavili su slušaocima svoja iskustva u dugogodišnjem vođenju Ljubljane Gosti – gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamenica gradonačelnika Tjaša Ficko predstavili su slušaocima svoja iskustva u dugogodišnjem vođenju Ljubljane GAJP

Gosti – gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i zamenica gradonačelnika Tjaša Ficko predstavili su slušaocima svoja iskustva u dugogodišnjem vođenju Ljubljane, kao i javne politike koje su rezultirale time da ova prestonica dobije nagradu Evropske komisije „Zeleni grad Evrope“ za 2016. godinu.

Ljubljana je danas najlepši grad u Evropi, istakao je gradonačelnik Janković na početku. To nije zasluga jednog čoveka, već odličnog tima – najvećih stručnjaka iz oblasti urbanističkog razvoja, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, ali i sposobnih menadžera koji su tu viziju pretvorili u realnost pomoću više od 1.700 projekata koje je Ljubljana implementirala u poslednjih deset godina. 

Janković je izdvojio četiri dostignuća na koja je najviše ponosan: danas svaki građanin Ljubljane ima po 500 kvadratnih metara zelenila, procenat reciklaže je 63% i raste, Ljubljana je najbezbedniji grad u Evropi, a moto nam je „živimo zajedno, poštujemo razlike“. 

LGBT zajednica ima svoje prostorije u Gradskoj kući, a u Ljubljani postoji škola sa 36 različitih nacionalnih zajednica, rekao je gradonačelnik.

0 gradonacelnik zoran jankovic

 

Govoreći o regionu, Janković je naglasio dobrosusedske odnose i saradnju.

Radujemo se uspesima jedni drugih. Odlično je što sada postoji direktan let iz Beograda za Njujork, kao što postoji let iz Seula za Zagreb. To znači više turista i za Ljubljanu, zaključio je on.

Tjaša Ficko je istakla ulogu gradonačelnika Zorana Jankovića u transformaciji grada.

Ljubljana je grad koji na čelu ima čoveka koji ima viziju i snagu da tu viziju ostvari. Građani su prepoznali rezultate, i zato Janković vodi Ljubljanu već deset godina, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje kako je nagrada Evropske komisije „Zeleni grad Evrope“ uticala na razvoj glavnog grada Slovenije, Ficko je rekla da tokom ove godine u Ljubljanu došlo više od 500 miliona evra investicija a da „građani više primećuju preostale ekološke probleme i traže da se i oni reše, što je odlično za grad.“

Tribinom je otvoren novi projekat Grupe za analizu i kreiranje javnih politika pod imenom “Javne politike evropskih gradova čiji je cilj promocija najboljih primera prakse širom Evrope, kao i uspostavljanje saradnje između eksperata i donosioca odluka u sferi lokalnih politika.

Autor:  GAJP
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00