četvrtak, 27. oktobar 2016.  17:50h
Pročitano 5572 puta

Roditelji tuže Dečju radost jer su plaćali više cene od zakonom utvrđenih

Protiv Predškolske ustanove "Dečja radost", kao i protiv Grada osnivača, roditelji koji su plaćali višu cenu vrtića od utvrđene zakonom, podneli su tužbe.

Upravna zgrada Predškolske ustanove Dečja radost u Pančevu Upravna zgrada Predškolske ustanove Dečja radost u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Na adresu Dečje radosti do sada je stiglo 11 poziva za ročišta, ali kako saznajemo od pančevačkih advokata, ovih 11 su prva ročišta po tužbama roditelja kojih je zapravo mnogo više.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov potvrdio je za “Novosti” da je protiv Predškolske ustanova “Dečja radost”, kao i protiv Grada kao osnivača, podneto 11 tužbi za nadoknadu štete jer su roditelji za boravak dece plaćali višu cenu vrtića od one utvrđene zakonom.

Na narednoj sednici Skupštine grada Pančeva biće razmatrana viša ekonomska cena vrtića, dok će postotak koji roditelji plaćaju biti dodatno umanjen, kazao je Pavlov.

Posle Beograđana i nezadovoljni Pančevci podneli su tužbe protiv vrtića, a, umesto zakonom predviđenih 20 odsto od ekonomske cene, oni su, odlukom Grada Pančeva plaćali 26 odsto. Najveća ekonomska cena u pančevačkim vrtićima iznosi 21.600 dinara, a, kako je izjavila direktorka PU "Dečja radost" Ružica Beč, razlika zbog koje ih roditelji tuže je od 250 do 900 dinara mesečno, u zavisnosti od uzrasta.

Po preporuci predškolske ustanove „Dečja radost“, a na predlog gradske većnice za obrazovanje, Tatjane Božić, danas je na sednici Gradskog veća usvojena odluka o korigovanju cena usluga koje pruža ova ustanova. Neke cene će ostati nepromenjene.

U pomenutom zahtevu se navodi da je neophodno izvršiti korekciju postojećih cena usluga, a imajući u vidu dosadašnje povećanje cena svih elemenata koji čine cenu usluga, odnosno materijalnih troškova, mislim da bi trebalo da se usvoji ovaj predlog. Cene za roditelje ostaće nepromenjene, objasnila je Božić.

Povodom tužbi roditelja Ružica Beč, direktorka „Dečje radosti“ istakla je na sednici da se radi o maloj sumi i da nije trebalo da dođe do ovoga.

Žao mi je što se u celoj ovoj situaciji Grad i mi se susrećemo sa nečim, a pogotovu što su cene boravka dece niže u našem gradu nego bilo gde u Srbiji, kazala je Beč.

U “Dečjoj radosti” smo saznali da je prvih 11 ročišta zakazano za tužbe koje je u ime roditelja podnela zajednička advokatska kancelarija “Miković-Bosilj”, tako da smo kod njih, u Vojvode Radomira Putnika 21, potražili detalje u vezi sa ovim slučajevima.

U vrtićima u Pančevu boravi 2.700 dece

U 17 vrtića Predškolske ustanove “Dečja radost” u Pančevu upisano je oko 2.700 dece različitih uzrastnih kategorija. Mesečna cena za jaslice iznosi 5.650 dinara, za obdanište od 3.500 do 4.650 dinara, u zavisnosti od vremena boravka i uzrasta, a za zabavište 1.200 dinara.

Srđan Miković, advokat kaže da su ove jeseni podneli prve tužbe protiv Dečje radosti u ime više od 20 nezadovoljnih roditelja. Kako naš sagovornik kaže, ročišta su zakazana za prvih 11 tužbi, neka od njih već početkom novembra.

Mi smo podneli tužbe za više od 20 roditelja dece koji koriste usluge Predškolske ustanove Dečija radost i koji su oštećeni. Činjenica je da je Ustanova osnovana od strane Grada Pančeva. Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju iz 2010. godine, članom 50, roditelj odnosno staratelj deteta učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, u visini od 20% od ekonomske cene po detetu u skladu sa zakonom. S obzirom da cene boravka dece u vrtićima donosi osnivač, Skupština Grada Pančeva je 9. maja 2013. godine donela rešenje o utvrđivanju cene usluga za Dečju radost, u kojem stoji da je ekonomska cena mesečno za jaslice 21.600 dinara, a za obdanište 17.388 dinara. Činjenica je da je Dečja radost, na osnovu gradske odluke, obračunavala cenu pruženih usluga u većem iznosu i da je od roditelja naplaćivano oko 1.000 dinara više svakog meseca, kaže Miković.

On dodaje da je pre nego što je podneta prva tužba, skrenuta pažnja zakonskom zastupniku Grada Pančeva na ovo nezakonito postupanje i ukazano je da bi trebalo pod hitno Grad Pančevo trebalo da donese odgovarajuće odluke, da ih Dečja radost primeni, kako bi se sprečilo dalje naplaćivanje većeg iznosa od roditelja nego što je zakonom predviđeno.

Miković kaže da roditelji koji su za svoju decu u prošlom periodu, u poslednje tri godine, platili više nego što treba, imaju zakonsko pravo da traže povraćaj tog dela uplaćenih sredstava, a Vrhovni kasacioni sud je zauzeo stav da se radi o naknadi štete zbog nezakonitog postupanja. 

U toj situaciji lice koje traži povraćaj sredstava ima pravo da traži zakonsku zateznu kamatu na uplaćene iznose od momenta podnošenja tužbe. Dakle, ovo je sada samo tehnička stvar, te se nadam da će i Dečja radost i Grad Pančevo kao osnivač, i bez podnošenja tužbe ispraviti ovu nezakonitost i vratiti prekomerno uplaćen novac a do tada u prilici sam kao advokat da, kao što sam i do sada radio, podnosim tužbe i sudskim putem tražim naplatu. Onaj ko ne podnese tužbu za pojedini mesec, po isteku roka od tri godine zastareva mu pravo na potraživanje tog iznosa. Ono što je sve mlađe od tri godine, još nije zastarelo. Jedino na šta moram da ukažem i što se nadam da nije istina, pojedini roditelji su mi se obratili, uz tvrdnju, da su u Dečjoj radosti dobili informaciju da oni koji tuže ustanovu neće moći da upišu drugo dete. Ukoliko je neko tako nešto izjavio smatram da rukovodstvo Dečje radosti treba da se distancira od tako neodgovornih izjava, izjavio je advokat Srđan Miković.

On zaključuje da ukoliko "Dečja radost" sačini tačan obračun više naplaćenog iznosa za svakog roditelja, moguće je situaciju rešiti i pre prvog ročišta.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00