četvrtak, 27. oktobar 2016.  12:58h
Pročitano 993 puta

Lokalne samouprave potpisale prvu Deklaracija o unapređenju položaja Roma

Prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou juče su potpisali predstavnici 20 gradova i opština a među njima je i Pančevo.

Prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou juče su potpisali predstavnici 20 gradova i opština a među njima je i Pančevo Prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou juče su potpisali predstavnici 20 gradova i opština a među njima je i Pančevo http://www.ljudskaprava.gov.rs/

U ime Grada Pančeva Deklaraciju je potpisao Milenko Čučković, član gradskog veća za socijalna pitanja.

Od kada su osnovani pre nešto više od dve godine, mobilni timovi za inkluziju Roma su promenili nabolje živote mnogih, pružajući svakodnevnu pomoć na terenu, istakla je Suzana Paunović direktoraka Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Ona je u Smederevu juče otvorila konferenciju “Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“ u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“. 

Suzana Paunović je istakla da je Vlada posvećena pitanjima inkluzije Roma, čemu u prilog govore uspostavljeni institucionalni mehanizmi kojima se prati napredak u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i uspostavljena koordinacija u aktivnostima između Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora i donatora.

Ovaj skup je prilika da se razmene dobre prakse u radu mobilnih timova na lokalnom nivou i podele dobra iskustva u rešavanju stambenih pitanja kroz 18 modela stambenog zbrinjava na kojima smo radili u prethodnom periodu, kazala je ona.

Paunović je pozvala prisutne predstavnike 32 lokalne samouprave da pogledaju i prvu izložbu urbanističkih planova ističući da je ovo prilika da se vidi kako izgledaju planovi naselja koje su opštine prepoznale kao svoj prioritet za dalji rad.

Govoreći o značaju uspostavljenih mobilnih timova Paunović je navela da bilo da se radi o pomoći pri obrazovanju dece, izdavanju zdravstvenih knjižica ili odgovorima na pitanja u vezi sa zaposlenjem, najvažnije je stalno prisustvo mobilnih timova na terenu i njihov rad na rešavanju problema. 

Rezultat tog napornog rada je da su mobilni timovi postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacionalnih ciljeva za inkluziju Roma, ocenila je Paunović.

Da ovaj koncept ima svoje mesto i perspektivu u budućnosti potvrđuje činjenica da su na ovom skupu predstavnici 20 opština potpisali prvu Deklaraciju o unapređenju položaja Roma na lokalnom nivou, kao i to da je u okviru projekta izrađen vodič za osnivanje mobilnih timova koji treba da posluži drugim opštinama i gradovima.

 

0 deklaracija

 

Kako navodi Paunović, sa novom Strategijom za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. koju je Vlada usvojila, stvoren je okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou što donosi nove obaveze lokalnim samoupravama, ali i prilike za napredak, razvoj i korišćenje svih potencijala koje romska zajednica ima.

Ovaj skup predstavlja i ispunjenje obaveze koju je Srbija preuzela na osnovu Operativnih zaključaka sa Evropskom unijom, istakla je Paunović.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, je istakao značaj usvojene Startegije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da EU ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja. Benedikt je naveo da je vrednost ovog projekta 4,8 miliona evra, a da se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra.

NJ.E. ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji je ocenio da je ovaj skup potvrda koliki je značaj saradnje svih partnera na postiznanju projektnih ciljeva. Oricio se u ime implementacionog partnera posebno zahvalio Kancelariji za ljudska i manjinska prava na doprinosu u koordinaciji projektnih aktivnosti.

Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine zahvalio se Vladi Srbije, opštinama i gradovima koji učestvuju u projektu. 

Zajedničkim radom pokazali smo da nema nerešivih problema i pripadnici romske nacionalne manjine poštuju ove napore Vlade i lokalnih samouprava, kazao je Mihajlović.

Prisutni su imali priliku da pogledaju kratku demonstraciju Baze podataka za praćenje mera o inkluziji Roma, kao i svojevrsnu izložbu urbanističkih planova naselja koje su opštine prepoznale kao prioritet.

 

milenko cuckovic

 

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00