ponedeljak, 24. oktobar 2016.  05:16h
Pročitano 1195 puta

Svetski dan razvoja informatike i završetak projekta „Zavisnost na ignore“

„Zavisnost na ignor“ je projekat koji je od aprila do oktobra ove godine sprovodio Zavod  za javno zdravlje Pančevo pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina.

Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. godine Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. godine

Niz aktivnosti predviđenih projektom sprovodio se tokom ovih 7 meseci. Uz predavanja i radionice o bolestima zavisnosti održanih u svim srednjim školama Pančeva za učenike II razreda (oko 700 učenika), fokus aktivnosti usmeren je bio na savremen pristup prikaza zdravstvenih poruka i komunikaciju sa mladima putem informacionih tehnologija.

„Efikasno korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija, ima potencijal za jačanje ekonomije, poboljšanje zdravstvenih potencijala, poboljšanje obrazovanja i procesa učenja i jačanje demokratskih procesa“.

U okviru projekta realizovan je konkurs za najbolji poster i film na temu bolesti zavosnosti i otvorena je Facebook stranica na koju su postavljeni radovi mladih sa teritorije AP Vojvodine i sadržaji vezani za promociju zdravlje.  

Na konkursu je učestvovalo 410 učenika iz 11 osnovnih i 4 srednje škole sa teritorije AP Vojvodine sa 293 radova (284 postera i 9 filmova). Najbolji posteri, filmovi i škole su nagrađeni na manifestaciji povodom obeležavanja 26. juna - Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

U aktivnostima projekta učestvovalo je 16 osnovnih, 14 srednjih škola i 1789  mladih a više od 60.000 osoba je obuhvaćeno aktivnostima na Facebook stranici (gledalo sadržaj, delilo sadržaj stranice, komentarisalo i više od 10.000 njih pregledalo je filmove u periodu od 1. aprila do oktobra. Najaktivniji su bili mladi uzrasta 18 do 24 godine, a najviše pratilaca na stranici je mladih uzrasta 13 do 24  godine (oko 40 %).

U okviru projekata sprovedeno je i online istraživanje o stavovima mladih o bolestima zavisnosti. Rezulatati istraživanja biće javno predstavljeni na stručnom sastanku povodom Dana Zavoda za javno zdravlje Pančevo (1. novembra) i nadamo se biće dobra osnova i smernica za dalji rad sa mladima na temu bolesti zavisnosti.

Projekat je dobar primer kako nove tehnologije mogu biti oruđe za promociju zdravlja i kako se zdravstvene poruke brzo šire među mladima putem novih informacionih tehnologija.

Otuda naša želja da baš na ovaj dan 24. oktobar Svetski dan informacionih tehnologija prikažemo još jednom aktivnosti i postignute rezultate projekta i pozovemo sve mlade ljude na zdrav i odmeren život, a „Zavisnost na ignor“!

 

5 zavisnost na ignore

 

Da podsetimo: 17. maja, 1972, Konferencija UN za trgovinu i razvoj predlaže mere za širenje informacija i mobilizacije javnog mnjenja u odnosu na probleme trgovine i razvoja. To je postalo poznato kao rezolucija 3038, koja je usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 19. decembra 1972.

Ova rezolucija poziva na uvođenje Svetskog dana razvoja informatike kao pomoć u skretanju pažnje ljudima na razvojne probleme. Cilj manifestacije je da objasni javnosti zašto je neophodno da se ojačaju međunarodna saradnja i da se pronađu načini da se reše razvojni problemi. Skupština je takođe odlučila da se dan poklopi sa Danom Ujedinjenih nacija i da time naglasi centralnu ulogu razvoja u radu UN. Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude.

Autor:  Zavod za javno zdravlje Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00