subota, 15. oktobar 2016.  20:57h
Pročitano 2353 puta

Predstavnice Pančeva na Sajmu stvaralaštva seoskih žena (FOTO)

Grad Zrenjanin bio je danas domaćin udruženjima žena iz Vojvodine, pre svega iz ruralnih sredina, kada je na glavnom gradskom trgu više od 200 udruženja žena iz 37 gradova i opština Pokrajine, prikazalo svoje stvaralaštvo.

Grad Zrenjanin bio je danas domaćin udruženjima žena iz Vojvodine, pre svega iz ruralnih sredina Grad Zrenjanin bio je danas domaćin udruženjima žena iz Vojvodine, pre svega iz ruralnih sredina N.R.

Povod za okupljanje bio je Međunarodni dan seoskih žena koji je ustanovljen 2007. godine.

Sajam je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u prisustvu direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Diane Milović i pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predraga Vuletića.

 

VOJLOVČANKE ĐETVAN I TAMAŠI ARON

 

 

Centralni događaj manifestacije bio je posvećen predstavljanju stvaralačkog potencijala i proizvoda žena sa sela, kroz autentične rukotvorine i stare zanate koji afirmišu tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta.

Bogatstvo Grada Pančeva na ovom sajmu prikazalo je jedanaest udruženja. „Dolovke” su predstavile svoju štrudlu i manifestaciju u njenu čast kao i vezene ručne radove. Pored njih „Novoseljanke” su izložile svoje kolače i ručno tegljene kore za pitu. Jedno od novijih udruženja iz našeg atara „Zlatna Jabuka” iz Jabuke, predstavilo se svojim unikatnim radovima dok su „Omoljčanke” ponudile svoje vezene radove.

 

NAŠE DAME 2

 

Zanimljivo je bilo i na štandu „Sosa” iz Banatskog Brestovca koje su se još jednom podičile svojom „Paprikijadom” ponudivši pre svega proizvode od ovog povrća. Svoje mesto u Zrenjaninu imale su i Pančevke iz udruženja „Vešte ruke” kao i njihove sugrađanke „Panonke”.

Najšarenije je bilo na dva štanda Vojlovčanki okupljenih u udruženja „Đetvan” i „Tamaši Aron” a vesele boje dominirale su i na pultu „Etno kutka” iz Kačareva i žena iz Starčeva okupljenih u udruženje „Neolit”. 

 

SARADNJA SELA I GRADA

 

Podršku udruženjima žena sa teritorije našeg Grada u vidu organizacije, obezbeđenog prevoza i svih drugih potrebnih stvari za učešće na ovom sajmu, pružile su Nada Milanović, zamenica predsednice odbora za ravnopravnost polova u skupštini AP Vojvodine, Milica Todorović, predsednica saveta za rodnu ravnopravnost u skupštini grada Pančeva, kao i Gordana Ćirić i Tanja Matić, članice Saveta za rodnu ravnopravnost u skupštini grada Pančeva. 

Sajam je posetio i zatvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je bio i deo žirija u izboru za najbolji slavski kolač na manifestaciji.

 

SLAVSKI KOLAČ NAŠ NASUŠNI

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00