sreda, 12. oktobar 2016.  05:13h
Pročitano 1047 puta

Humanitarna akcija prikupljanja hrane 15. i 16. oktobra

Udruženje građana “Prepoznaj u sebi” u subotu i nedelju, 15. i 16. oktobra organizovaće humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih životnih namirnica u objektima Maxi i Tempo u Pančevu. 

Cilj akcije je da se širi solidarnost i podiže svest ljudi iz naše zajednice o tome koliko je važno pomoći onima koji nemaju, a povod akcije je Svetski dan hrane koji se obeležava 16. oktobra.

Planirano je da se akcija održi:
15.10. (subota)  od 10 do 18 časova i 16.10. (nedelja) od 8 do 15 časova u sledećim prodajnim objektima:
Maxi - Svetog Save
Maxi – Sodara
Maxi – Strelište
Tempo – Miloša Trebinjca.

Projekat je započet 2015. godine u Beogradu. Na mesečnom nivou 1.800 socijalno ugroženih lica je, posredstvom 12 organizacija tj. Koordinacijom Banke hrane Beograd, redovno dobijalo sveže voće i povrće iz 62 prodajna objekta Maxi i Tempo. 
U februaru 2016. projekat je proširen na teritoriju cele Srbije, tako da se sada razvija u 32 grada, obuhvata više od 130 Maxi i Tempo prodajnih objekata. 
Banka hrane Beograd je u projekat uključila mnoge  organizacije, a partnerska organizacija u Pančevu je Udruženje građana za brigu o deci i mladima “Prepoznaj u Sebi”.

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina.

Nakon što je kompanija Delhaize Srbija donela odluku da u svojim prodavnicama nudi isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je povećanja količine hrane koja će se donirati, a koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osetila se potreba da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Donacijom voća i povrća koje se ne proda obezbeđujemo sveže namirnice, svakog dana i velikim količinama za ishranu onih kojima je pomoć potrebna.

Banka hrane Beograd (BHB) je humanitarna, neprofitna organizacija osnovana 2006.godine sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane. Naša misija se zasniva na ideji širenja kulture davanja, volontiranja, promovisanja solidarnosti među građanima, kao i podizanje svesti o problemu siromaštva u Srbiji, širenju filantropije i podsticanju društveno-odgovornog poslovanja. 

Svetski paradoks je da postoji veliki broj gladnih a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan, nezvaničan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250.000 tona hrane. Iako u Srbiji ne postoji zakonska regulativa kojom se reguliše ova aktivnost, postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj vid pomoći. Delez Srbija, potpuno samostalno sprovodi ovaj projekat koristeći iskustva iz drugih evropskih zemalja. U Francuskoj, na primer, je u procesu usvajanja Zakon o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora, moraju donirati višak hrane organizacijama.

Delhaize Serbia je članica međunarodnog trgovinskog lanca Delhaize Group, čije je sedište u Belgiji i koji je posluje na tri kontinenta: Evropa, Amerika i Azija. Delhaize Serbia posluje kroz formate Maxi supermarket, Mini Maxi, Tempo, Tempo Express i Shop&Go, a ukupna mreža broji više od 380 prodajnih objekata.

 

unnamed

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00