ponedeljak, 10. oktobar 2016.  13:54h
Pročitano 9055 puta

Šta znači naziv Gabor?

Pišući prethodnih meseci o Gaborima, postavilo se logično pitanje šta znači “Gabor” i otkud ovoj etničkoj zajednici ovaj naziv.

Eržika Nistru u Pančevu živi poslednjih 15 godina Eržika Nistru u Pančevu živi poslednjih 15 godina V.M.

Vujaklija objašnjava da se reč “gabor” odnosi na “ekstremno ružnu osobu, najčešće ženskog pola”, međutim to je samo narodni izraz u Srbiji koji nema nikakve veze sa etničkom pripadnošću ovih ljudi.

Odgovor na pitanje šta znači reč “Gabor” potražili smo u porodici Nistru, koja već 15 godina živi u Pančevu. Poreklom su iz Turde, grada u Transilvaniji poznatog po nekadašnjem rudniku soli, koji je pretvoren u turističku atrakciju svetskih razmera.

Eržika Nistru, vremešna gospođa, koja čuva u sećanju priče o svom narodu, ljubazno me primila u skromni iznajmljeni dom u pančevačkom naselju Margita. Kaže da joj sin Viktor redovno čita tekstove o Gaborima koje objavljuje sajt “Komšijske novosti” uz podršku Grada Pančeva i da se zbog toga raduje, posebno što će ljudi u Pančevu čuti lepu stranu o njihovom narodu i da će time predrasude prema njima polako nestati.

Ona kaže da je u Transilvaniji reč “Gabor” sinonim za “Rome”. Priča o ovom terminu datira iz srednjeg veka u vreme kada je Transilvanijom upravljao Gabor Bethelen (1613-1629), poznat kao reformator koji je modernizovao tadašnju državu. Tada su data prava data romskoj populaciji koji po njemu i danas nose ime u znak zahvalnosti.

Kako Eržika kaže u to vreme Romi su bili odbačeni i nisu imali nikakva prava.

Dolaskom na vlast Gabor Bethelen im je pružio šansu da se razviju i da se integrišu u tadašnje društvo. U srednjem veku bio je običaj da podanici uzmu prezimena vladara koji ih oslobode ropstva ili podaničkog statusa, otud i objašnjenje odakle romskim porodicama u Transilvaiji prezimena nekih srednjovekovnih vladara, poput npr. Bathory.

Ako je u ono vreme vladar Gabor Bethelen uveo obavezu školovanja dece iz viših društvenih staleža, kao i njihovo usavršavanje na zapadno-evropskim univerzitetima, za decu iz siromašnih porodica, uključujući i romsku decu, uveo je obavezu učenja zanata. Zato i danas najbolje zanatlije u Transilvaniji nalazimo među Romima, takozvanim Gaborima.

Sada kada znamo poreklo termina “Gabor”, nije loše da imamo na umu da njegovim pogrdnim korišćenjem nesvesno vređamo ljubaznu gospođu Eržiku Nistru ili neku od 30 porodica Roma Gabora koje u slozi i miru žive sa ostalim građanima Pančeva.

Galerija fotografija

Autor:  Valentin Mik
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00