četvrtak, 6. oktobar 2016.  14:14h
Pročitano 1314 puta

Obeležen Dan oslobođenja Pančeva

Polaganjem venaca na spomen-obeležja narodnim herojima Olgi Petrov, Stevici Jovanoviću i Marku Kuliću u Gradskom parku, obeležen je 6. oktobar, Dan oslobođenja Pančeva u II svetskom ratu.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš čestitao je građanima, veteranima Drugog svetskog rata i njihovim potomcima Dan oslobođenja Predsednik Skupštine Tigran Kiš čestitao je građanima, veteranima Drugog svetskog rata i njihovim potomcima Dan oslobođenja Grad Pančevo

Vence su položili predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, članovi Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ostale organizacije i udruženja.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš čestitao je građanima, veteranima Drugog svetskog rata i njihovim potomcima Dan oslobođenja, dan kada su pre 72 godine antifašističke, partizanske snage i pripadnici ruske Crvene armije oslobodili naš grad od okupacije:

Danas je posebno važno sećati se, obeležavati ovakve datume i nikada ne zaboraviti šta se ovde stvarno desilo pre 75 godina. Mi u Pančevu smo bili svedoci velikog stradanja, ovde imamo više spomenika gde je na hiljade naših sugrađana, Srba, Jevreja, Roma, nedužno ostavilo živote i našoj generaciji, mlađoj generaciji onih koji dolaze dužni smo da se tih žrtava uvek sećamo kako bismo znali da cenimo slobodu, nezavisnost i ovo što danas imamo, da nam se ne bi to desilo ponovo, poručio je Tigran Kiš.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Todor Stojanović rekao je da je 6. oktobar bio poslednji dan robovanja fašizmu i istakao da narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema ni budućnost.

Zato ćemo 6. oktobar slaviti dok nas bude ijednog živog borca ili potomka, poštovalaca naših slobodarskih tradicija. Mi vas nikad nećemo zaboraviti, to je naša poruka onima koji su dali svoje živote, kao što je i njihova poruka bila „Borimo se i umiremo za bolji, lepši i pravedniji život onih koji dolaze za nama“. Mi ćemo nastaviti borbu za njihove i naše ideale, negujući i čuvajući jedinstvo našeg naroda i narodnosti osnovanih u Narodno-oslobodilačkoj borbi, rekao je on.

Prisutne je pozdravio i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Banatov i čestitao Dan oslobođenja Pančeva od velikog zla, događaj iz kog, kroz osvrt na istoriju i sećanje na narodne heroje, mlade generacije treba da izvuku pouku.

 

dan oslobodjenja panceva

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00