petak, 30. septembar 2016.  13:27h
Pročitano 1541 puta

Gorani postavili kućice za ptice

Pokret gorana i centar volontera Pančevo je u sredu, 28. septembra nastavio svoje aktivosti u okviru projekta "Ptice naši sugrađani" i tom prilikom postavljeno je pet kućica u parkovima grada i Gradskoj šumi.

U ovoj akciji postavljeno je pet kućica u parkovima grada i Gradskoj šumi U ovoj akciji postavljeno je pet kućica u parkovima grada i Gradskoj šumi PGCVP

Svoje aktivnosti na zbrinjavanju ptica gorani će nastavi i u narednom periodu na veliko zadovoljstvo najmlađih sugrađana i ljubitelja ptica.

U pitanju je projekat “Ptice naši sugrađani koji je počeo u julu, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva. 

Projekat će trajati do kraja godine i odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta uče o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice. Nakon toga, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, biće postavljene po pančevačkim parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu biće montirana i pojilica u koju se sipa voda. 

Ideja je da se na ovaj način pomogne malim pticama stanaricama da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju.

 

0 gorani pticenasi sugradjani

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00